Planul ambițios al Olandei de a rezolva „problema gunoiului de grajd” / Cum vor autoritățile de la Haga să elimine blocajele economice cauzate de reglementările stricte privind emisiile de azot

Măsuri pentru a combate febra aftoasă în România FOTO: Dreamstime/ Wisconsinart

Guvernul olandez, care include și partidul fermierilor BoerBurgerBeweging (BBB), a lansat un plan ambițios pentru a „pune din nou Olanda în mișcare”, în contextul unui blocaj economic cauzat de reglementările stricte privind emisiile de azot și permisele de mediu, notează Euractiv.

„Economia este complet blocată”, a declarat la începutul lunii ministrul agriculturii din partea BBB, Femke Wiersma, adăugând că investiții de milioane de euro care urmau să intre în țară au fost înghețate din cauza incertitudinii juridice legate de permisele de construcție.

Noua coaliție de dreapta de la Haga, formată în primăvara trecută, a moștenit de la guvernul anterior problema presantă a poluării cu azot – așa-numita „problemă a gunoiului de grajd”. Olanda se confruntă cu o densitate foarte ridicată a animalelor de fermă (vite și porci), cu spațiu limitat pentru locuințe și cu avertismente din partea Bruxelles-ului privind poluarea apei. În acest context, guvernul olandez propune o serie de măsuri pentru a debloca situația.

Wiersma a prezentat un „pachet inițial” care urmărește să scoată mii de fermieri și antreprenori din incertitudinea legală, prin relaxarea permiselor de mediu și amânarea obiectivelor climatice.

Reacția organizațiilor de mediu

Propunerile nu au fost bine primite de organizațiile de mediu. În fața reuniunii miniștrilor de vineri, Greenpeace a afișat un banner cu mesajul: „Ne vedem în instanță”. Organizația câștigase deja în ianuarie un proces împotriva statului, în urma căruia o instanță a ordonat reducerea semnificativă a poluării cu azot până în 2030.

În timp ce Wiersma a cerut o amânare a termenului până în 2035, ea recunoaște că țara trebuie să ia măsuri suplimentare pentru reducerea emisiilor din agricultură. Astfel, guvernul va introduce un program voluntar de răscumpărare a fermelor în valoare de 750 de milioane de euro.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Partidul BBB și-a exprimat încredere în pachetul propus, însă organizația radicală Farmers Defence Force (FDF) a criticat planul, considerând că acesta vizează în mod incorect fermierii, în timp ce alți poluatori sunt ocoliți.

Ofensivă la Bruxelles

Executivul de la Haga va continua să dezvolte acest pachet de măsuri în luna august și îl va corela cu o campanie de lobby la nivel european pentru relaxarea reglementărilor de mediu ale UE. În acest sens, va fi numit un „emisar” care să pledeze cauza Olandei la Bruxelles. Unul dintre obiectivele principale este redefinirea ecosistemelor protejate prin legislația UE – așa-numitele situri Natura 2000.

În paralel, o altă promisiune a coaliției, aceea de a apăra la Bruxelles o derogare de la Directiva Nitraților, pare să își piardă avântul. Atât Olanda, cât și Irlanda, urmează să piardă până la finalul anului această derogare, ceea ce va însemna că fermierii olandezi nu vor mai putea împrăștia mai mult gunoi de grajd decât restul fermierilor europeni.

Comisia Europeană nu pare dispusă să prelungească derogarea, iar absența subiectului din planul prezentat de Wiersma sugerează că nici ea nu are mari speranțe în acest sens.

După o vizită în Olanda la începutul lunii aprilie, comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall, a transmis un mesaj clar: „O pătură de azot acoperă țara. Aceasta are un impact asupra sănătății, asupra naturii, apa este poluată peste tot”, a declarat ea pentru Euractiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *