Plaga cauzată de larvele de muscă, un nou motiv de dispută între SUA și Mexic/ Americanii amenință cu restricționarea importului de animale și produse de carne din Mexic/ Guvernul mexican a anunțat primul caz de miază la om, o boală considerată până acum eradicată

vaci, plaga larve musca, caz uman miaza , mexic Sursa foto: Unsplash / Annie Spratt

Statele Unite amenință din nou cu restricții asupra importurilor de animale din Mexic, din cauza răspândirii parazitului Cochliomyia hominivorax, cunoscut ca „viermele devorator de carne”. Secretarul pentru Agricultură din SUA, Brooke Rollins, a transmis guvernului mexican că, dacă nu se intensifică măsurile de combatere, vor fi închise punctele de intrare pentru vite, cai și bizoni, anunță El Pais.

Mexicul a fost până de curând principalul furnizor de vite pentru SUA, dar cazurile în creștere de infestare cu acest parazit, au agravat tensiunile. Președinta Claudia Sheinbaum a criticat presiunile SUA, acuzând folosirea Mexicului în scopuri electorale. Viermele provoacă miază, o boală periculoasă care afectează țesutul viu și pune în pericol sănătatea animală și umană.

Primul caz uman raportat în Mexic

Ministerul Sănătății din Mexic a confirmat primul caz uman de miază provocată de aceste larve. Boala parazitară până în 2023 fusese considerată eradicată pe teritoriul dintre Statele Unite și Panama.

Deși miaza este mai frecventă la animale, poate afecta și oamenii. Simptomele la om includ febră, durere în zona afectată, secreții purulente și prezența vizibilă a larvelor în rană. Netratată, infestarea poate provoca distrugeri tisulare severe și complicații grave.

Pacienta din Mexic este o femeie de 77 de ani. Diagnosticul a fost pus de medici locali, iar cazul a fost raportat Ministerului Sănătății și a declanșat o alertă la nivel național. Până în prezent, nu au fost identificate alte cazuri umane.

Măsuri preventive

Riscul de infectare pentru oameni este redus, dar crește în zonele rurale unde există contact strâns cu animale infestate. Autoritățile recomandă următoarele măsuri de prevenție:

  • Menținerea unei igiene personale, dar și cea a animalelor riguroase

  • Evitarea contactului cu animale care au răni deschise sau semne de infestare

  • Tratarea promptă a oricărei răni pentru a preveni depunerea ouălor de către muște

  • Consultarea imediată a unui medic la apariția simptomelor suspecte

Pentru îngrijirea animalelor, se recomandă verificarea zilnică a vitelor, tratarea rapidă a rănilor și folosirea de produse larvicide. Orice suspiciune de miază la animale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *