Care desert e mai bun pentru glicemie: plăcinta cu mere sau cea cu dovleac? / Răspunsul experților în nutriție

placinta cu mere sau placinta cu dovleac cresc glicemia Colaj foto: G4Food

În general, mesele de familie se încheie cu un desert. Dacă ai pe masă o plăcintă de dovleac și una de mere și vrei să-ți păstrezi glicemia în limite normale, sigur te întrebi din care ar fi mai nimerit să mănânci.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Nutrițional, potrivit eatingwell.com, ambele tipuri de plăcintă au și avantaje și dezavantaje, iar în privința impactului asupra glicemiei, ar fi cam la egalitate.

Plăcintele cu mere și dovleac sunt la fel de sănătoase pentru glicemia ta?

  • Au aproximativ aceeași cantitate de carbohidrați – Dacă vă monitorizați glicemia, este posibil să vă monitorizați și carbohidrații. În timp ce o felie medie de plăcintă cu dovleac conține aproximativ 55 de grame de carbohidrați, o felie tipică de plăcintă cu mere conține aproximativ 56 de grame.1,2. Cu toate acestea, în funcție de rețetă, această cantitate poate varia. „Dovleacul conservat are un conținut de carbohidrați puțin mai mic decât o cantitate egală de mere feliate”, subliniază nutriționista Anne Danahy. Cu toate acestea, atunci când sunt combinate cu aluatul de plăcintă, zahărul adăugat și alte ingrediente, acestea ajung să aibă aproximativ același conținut, având, probabil, un efect similar asupra glicemiei.
  • Plăcinta cu mere poate avea mai puțin zahăr – Este cunoscut faptul că zahărul adăugat crește glicemia. Plăcinta cu mere are un ușor avantaj, cu 24 de grame de zahăr pe felie, comparativ cu 37 de grame, în cazul plăcintei cu dovleac. Această diferență este explicate prin faptul că aroma ușor amară a dovleacului poate necesita mai multă îndulcire, spre deosebire de mere. Prin urmare, dacă doriți să nu vă crească glicemia, poteți mânca doar o felie mica de plăcintă cu dovleac. Dacă vă preparați singuri plăcinta, Danahy recomandă să folosiți cu aproximativ o treime mai puțin zahăr decât prevede rețeta.
  • Plăcinta cu mere și cea cu dovleac au cantități egale de fibre – Fibrele sunt eroii necunoscuți ai controlului glicemiei. „Fibrele ajută la compensarea creșterilor glicemiei, prin încetinirea digestiei și întârzierea eliberării glucozei în sânge”, spune nutriționista Sheri Gaw. Aceasta este o veste bună pentru iubitorii de plăcintă cu mere și dovleac. O felie din fiecare conține aproximativ trei grame de fibre. Puteți adăuga și mai multe fibre la ambele plăcinte dacă încercați să folosiți nuci sau semințe ca topping crocant, înlocuiți o parte din făina albă din crustă cu făină integrală sau adăugați semințe de in sau chia în umplutură. De asemenea, puteți decora plăcinta cu semințe de rodie, pentru un finisaj festiv, bogat în fibre.
  • Plăcinta cu dovleac are puțin mai multe proteine  – Deși diferențele de proteine între plăcinta cu dovleac și cea cu mere nu sunt foarte mari, plăcinta cu dovleac o depășește pe cea cu mere cu șapte grame de proteine pe felie, comparativ cu cele patru grame ale plăcintei cu mere. Acest lucru nu are atât de mult de-a face cu dovleacul și merele în sine, cât cu ingredientele adăugate. „Majoritatea rețetelor de plăcintă cu dovleac conțin ouă și lactate, precum lapte, smântână sau lapte evaporat”, spune Danahy. Proteina suplimentară din plăcinta cu dovleac poate ajuta la încetinirea vitezei de pătrundere a glucozei în fluxul sanguin, adaugă ea.

Sfaturi pentru menținerea unui nivel sănătos al glicemiei

  • Faceți o plimbare după masă: „Adunați familia și mergeți la o plimbare după cină. Cercetările arată că 30 de minute de mers pe jos după masă pot reduce glicemia”, sugerează Danahy.
  • Adăugați o sursă de fibre, proteine și grăsimi sănătoase: Aceste substanțe nutritive sunt cunoscute pentru încetinirea absorbției zahărului în sânge. Gândiți-vă la cereale integrale, fructe și legume pentru fibre, piept de curcan pentru proteine slabe și măsline și nuci pentru grăsimi sănătoase.
  • Mâncați regulat pe parcursul zilei: Mai ales înainte de o cină copioasă, săritul peste mese, pe parcursul zilei, poate părea o strategie bună. Dar Danahy spune că acest lucru ar putea avea un efect negativ asupra nivelului de zahăr din sânge. Ea recomandă să luați un mic dejun sănătos și un prânz ușor sau o gustare, astfel încât să nu fiți flămânzi până la ora cinei.
  • Renunțați la adaosurile zaharoase: Dacă sunteți responsabil cu prepararea deserturile, de ce să nu renunțați, de exemplu, la glazura de caramel? Este o modalitate ușoară de a reduce cantitatea de zahăr adăugat.
  • Aveți grijă la porții: Cinele îmbelșugate sunt un prilej de socializare și desfătare culinară, așa că ar fi păcat să ratați mâncărurile preferate. Fie că este vorba de plăcintă sau un fel de mâncare principal, secretul pentru a vă bucura, în mod sănătos, de preparatele preferate este să alegeți porții mici.

Secretul prevenirii exceselor: Așteaptă 15 minute, după cină, înainte să mănânci desert

Plăcinta cu mere și cea cu dovleac conțin aproximativ aceeași cantitate de carbohidrați și fibre. În timp ce plăcinta cu mere are un conținut ușor mai scăzut de zahăr, plăcinta cu dovleac are puțin mai multe proteine. Pe care ar trebui să o alegeți? „Sfatul meu este să mâncați desertul care vă place cel mai mult. Așteptați 15-20 de minute, după ce ați terminat cina, înainte de a vă apuca de desert. Vă veți simți mai sătui și, probabil, vă veți mulțumi cu doar câteva înghițituri”, spune Danahy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *