Piața zahărului: Ucraina a exportat o cantitate record de 108.000 de tone în luna mai / Grupul francez Cristal Union vrea să îşi dubleze exporturile în sezonul 2024/25

zahar, ucraina, cristal union, franta Sursa foto: Kosal Hor | Dreamstime.com

Ucraina a stabilit în luna mai un nou record cu privire la cantitatea de zahăr exportată într-o singură lună, 108.000 de tone, dintre care 65% a mers spre UE şi 35% spre alte ţări, a declarat marţi preşedintele în exerciţiu al Asociaţiei naţionale a producătorilor de zahăr din Ucraina (Ukrsugar), Yana Kavushevska, informează Interfax, potrivit Agerpres.

„Practic, în luna mai, Ucraina a exportat 65% din zahărul său către Uniunea Europeană şi 35% spre alte ţări, unde zahărul nostru este cerut. În plus, Ucraina a stabilit un nou record privind exporturile lunare de zahăr în mai, când am exportat 108.000 de tone de zahăr în 30 de zile”, a spus Yana Kavushevska, la un conferinţă pe agricultură care a avut loc la Kiev.

Kavushevska a informat că în 2020 suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr în Ucraina a fost de 216.000 de hectare, iar în ultimii doi ani această suprafaţă a crescut cu aproape 20%, până la 250.000 de hectare, în condiţiile în care atât fermierii independenţi căt şi companiile din agribusiness au ales sfecla de zahăr ca sursă de venituri.

Sursa citată a explicat succesul industriei ucrainene prin situaţia favorabilă de pe piaţa mondială, unde preţul zahărului este la cel mai ridicat nivel de după 2006. În plus, pentru producătorii ucraineni a fost mai uşor să exporte zahăr, comparativ cu cereale. „Au fost probleme logistice. Fără îndoială, producătorii de zahăr, la fel ca şi producătorii de cereale, sunt interesaţi de deschiderea şi funcţionarea în regim normal a porturilor din Odesa. Cu toate acestea, exporturile pe cale terestră au fost destul de active”, a spus Kavushevskaya. Aceasta a subliniat că un alt factor pozitiv, care a impulsionat industria zahărului din Ucraina, este eliminarea taxelor vamale pe relaţia cu Uniunea Europeană, lucru care a fost utilizat în mod activ de producătorii ucraineni şi a ajutat la majorarea exporturilor.

„În data de 30 mai, Guvernul a introdus restricţii la exporturile de zahăr ucrainean către UE dar sunt încântată că producătorii noştri au restabilit rutele nu doar spre Europa dar şi spre piaţa mondială, spre ţările din Mediterana şi Vestul Africii”, a spus Kavushevska.

Chiar dacă preţurile globale la zahăr se ajustează şi rezultatele financiare ale producătorilor ucraineni nu mai sunt la fel de încurajatoare ca înainte, Kavushevska şi-a exprimat speranţa că sfecla de zahăr va rămâne una din primele trei culturi agricole, în termeni de profitabilitate, şi o alternativă bună la cereale pentru fermierii ucraineni, pentru al treilea an la rând.

În 2023, Ucraina a recoltat 1,8 milioane de tone de sfeclă de zahăr după ce fermierii au majorat suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr până la 250.000 de hectare, de la 186.000 de hectare în 2022. Recent, Ministerul Agriculturii de la Kiev prognoza că în 2024 producţia de zahăr va ajunge la 1,8 milioane de tone iar exporturile se vor situa la 900.000 de tone.

Citește și Studiu: Calitatea zahărului dat copiilor contează mai mult decât cantitatea / Prăjiturile și biscuiții cresc mult riscul de obezitate, dar fructele nu îngrașă

Grupul francez Cristal Union vrea să îşi dubleze exporturile în 2024/25

Producătorul francez de zahăr Cristal Union a anunţat marţi că intenţionează să îşi dubleze exporturile de zahăr în următorul sezon, în ideea de a reduce un surplus de zahăr preconizat să apară în Uniunea Europeană ca urmare a creşterii suprafeţelor însămânţate cu sfeclă de zahăr, pe măsură ce fermierii au fost atraşi de preţurile mari la zahăr, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Grupul cooperatist francez, care la fel ca mulţi dintre rivali a afişat rezultate record pentru exerciţiul financiar 2023/24 graţie preţurilor mari, se aşteaptă ca suprafaţa însămânţată cu sfeclă de membri său să crească cu 5% în acest an, ceea ce, cumulat cu creşterile din alte părţi ale Europei, va pune presiune asupra preţurilor.

„În eventualitatea în care recolta va fi una foarte bună, ne pregătim să exportăm, în special în regiunea Mediteranei şi Vestul Africii. Am rezervat spaţii de depozitare. Suntem gata. Vom exporta pentru a menţine echilibrul de pe piaţa internă a Europei”, a declarat directorul general adjunct de la Cristal Union, Stanislas Bouchard. El a precizat că anul trecut exporturile grupului au fost „cu mult peste 200.000 de tone”, dar nu a dorit să ofere alte detalii.

Săptămâna trecută, Olivier Leducq, directorul general de la Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, a spus şi el că toţi producătorii europeni ar trebui să îşi folosească cotele de export în sezonul următor pentru a proteja piaţa europeană.

Preţurile europene la zahăr au fost sprijinite de un deficit în blocul comunitar dar perspectivele create de o recoltă mai mare, afluxul importurilor din Ucraina şi scăderea semnificativă a pieţelor globale au început să se resimtă asupra preţurilor locale începând de la finele anului trecut.

În luna aprilie a acestui an, de când sunt disponibile ultimele preţuri oficiale, preţul mediu la zahăr alb în UE era de 831 de euro pe tonă, cu 3% sub cel înregistrat la finele anului 2023. Pe piaţa spot, preţurile erau apropiate de 700 de euro pe tonă, în scădere cu 30% faţă de cel de 1.000 de euro pe tonă înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Estimările Comisiei Europene arată că suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr în blocul comunitar a crescut cu 2% în ritm anual, pe măsură ce fermierii s-au grăbit să profite de creşterea preţurilor la zahăr.

În România, grupul german Pfeifer & Langen deţine împreună cu Cristal Union, sub marca Diamant, fabricile de zahăr din Oradea, Arad şi Carei.

Sursa foto: Kosal Hor | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *