Pesticide și procese de milioane. Multinaționala germană Bayer lansează o ofensivă de lobby în Congresul SUA pentru a avea o lege care să o salveze de la procesele privind glifosatul, produs de societatea Monsanto, achiziționată în 2016

tractor, pesticide, lan, agricultura Sursa Foto: Pexels.com

Lobbyștii pro-germani care se agită de cel puţin un an în Congresului de la Washington au o sarcină dificilă: să salveze Bayer. De la ce? De procesele legate de glifosat, erbicidul care – după cum a spus texanul Bill Anderson, director al gigantului chimic german – a devenit o „amenințare existențială”, relatează Il Corriere della Sera, citată de Rador Radio România.
În timp ce eforturile politice au fost dezvăluite de o investigație a Washington Post, întreaga poveste reprezintă un coșmar cunoscut de ani de zile. Exemplul uneia dintre cele mai proaste investiții germane făcute vreodată.

Era pe 23 mai 2016 când Bayer a anunțat că a cumpărat Monsanto, gigantul american agrochimic deloc iubit de ecologiști. O achiziție de 55,5 miliarde, printre cele mai mari din istoria capitalismului. Monsanto produce biotehnologie, semințe transgenice și pesticide. Ideea care părea bună la acea vreme era crearea unui concern chimico-agricol menit să devină lider mondial.

Lucrurile au mers însă cu totul altfel. Monsanto conținea în sine o companie literalmente toxică: Roundup, producător de glifosat, un erbicid binecunoscut și mult discutat.

De atunci aproape 170.000 de persoane din Statele Unite au intentat procese individuale sau colective împotriva Bayer. Potrivit numeroaselor studii științifice, glifosatul dăunează sistemului nervos, ar putea fi legat de Parkinson și ar putea avea o legătură cu limfomul Hodgkin. Numai că agenția de mediu a Statelor Unite, EPA, nu o clasifică printre substanțele cancerigene. În 2020, într-un caz petrecut la o școală, Bayer a fost de acord să plătească 10 miliarde, în ciuda faptului că nu a recunoscut efectele nocive ale glifosatului.

Avalanșa legală care s-a dezlănțuit e însă greu de oprit. În ianuarie compania Bayer a fost nevoită să plătească 2 miliarde unui muncitor de la un depozit, expus constant la substanță şi care nu era conștient de riscurile pe care le întâmpina. Pe rol mai sunt zeci de mii de dosare. Bill Anderson a alocat 6 miliarde pentru compensații, sumă care nu va fi suficientă. El susține „că compania este în esență sănătoasă”.

Cu toate acestea, în urmă cu un an a dat mandatul de a începe o acțiune în Congres, care să implice deputați de dreapta și de stânga. Obiectiv: redactarea legilor SUA pentru a proteja Bayer, pornind de la textul-cadru privind agricultura care se reînnoiește la fiecare 5 ani și care trebuie aprobat până în septembrie.

Potrivit Washington Post, mecanismul de protecție ar fi acesta: întrucât EPA nu recunoaște glifosatul ca fiind cancerigen, etichetarea națională ar trebui să fie pusă pe toate pesticidele. Care ar prevala asupra celor regionale ale statelor individuale – Missouri și Idaho în primul rând, unde sunt concentrate cazurile – permiţând astfel, dacă nu eliberarea sălilor de judecată, măcar reducerea despăgubirilor.

Bayer – care a brevetat aspirina în 1899 – nu este doar o companie. În Ruhr, unde are sediul, sau mai bine zis în Leverkusen, este o fabrică-stat. De zeci de ani, casele, clubul, after-school-ul și centrul sportiv îi aparțin companiei, iar Leverkusen, care în mai a câștigat în sfârșit după 119 ani primul ei campionat, este echipa sa de fotbal.

Sursa: Corriere della Sera / Traducerea: Cătălina Păunel / RADOR RADIO ROMANIA

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *