Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a cerut Guvernului României fonduri substanțiale pentru a acoperi despăgubirile către crescătorii de animale afectați de epidemia de pestă a micilor rumegătoare (PRM) și de pestă porcină africană (PPA). Valoarea totală a despăgubirilor pentru crescătorii de ovine și porci depășește 160 de milioane de lei, iar ANSVSA estimează că necesarul bugetar depășește 185,23 milioane de lei, notează Revista Ferma.
Proiectul de hotărâre elaborat de ANSVSA solicită alocarea de 111,65 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, sumă destinată atât acțiunilor veterinare de combatere a focarelor de pestă, cât și despăgubirilor pentru proprietarii de animale afectate. Din acest total, ANSVSA a solicitat 67,645 milioane de lei pentru dosarele de despăgubiri destinate celor afectați de pestă și 44,005 milioane de lei pentru cheltuielile legate de activitățile veterinare și cheltuieli de judecată necesare în urma hotărârilor judecătorești definitive. Sumele rămase neutilizate vor fi returnate în Fondul de rezervă până la finalul anului 2024.
Distribuirea fondurilor: peste 30 milioane de lei alocați medicilor veterinari
ANSVSA planifică alocarea a 43,515 milioane de lei pentru materialele și serviciile necesare desfășurării activităților veterinare. Din această sumă, 10.000 de lei vor fi acordați fiecărui medic veterinar cu contract de concesiune, în conformitate cu Legea nr. 236/2019, pentru activitățile sanitar-veterinare și pentru protecția mediului.
Alte fonduri vor fi direcționate către achiziția de kit-uri și reactivi necesari pentru diagnosticarea pestei micilor rumegătoare, astfel încât România să poată susține exportul de ovine și comerțul intracomunitar.
Termenul de plată al despăgubirilor: 90 de zile de la sacrificare
ANSVSA este obligată să achite despăgubirile în termen de 90 de zile de la sacrificarea animalelor, conform OUG 42/2004 aprobată prin Legea nr. 215/2004 și HG 1214/2009.
Cu toate acestea, până la începutul lunii noiembrie 2024, autoritatea dispune de doar 33,022 milioane de lei, asigurate prin viramente și de 44 de milioane de lei, ce urmează să fie direcționate către județele afectate.
Despăgubiri de peste 160 milioane de lei pentru crescătorii de ovine din Constanța, Timiș și Tulcea
Epidemia de pestă a micilor rumegătoare a afectat grav județele Constanța, Timiș și Tulcea. În total, 210.973 de ovine au fost sacrificate, iar comisia de evaluare a stabilit o valoare a despăgubirilor de 160,442 milioane de lei. În plus, 267.860 kg de furaje au fost distruse, valoarea despăgubirilor pentru acestea fiind estimată la 329.000 lei.
Plata acestor despăgubiri reprezintă o măsură crucială pentru a evita cheltuielile de judecată sau de executare silită în cazul unor hotărâri judecătorești ulterioare. ANSVSA subliniază că focarele de pestă rumegătoarelor și de pestă porcină au fost confirmate atât în exploatațiile comerciale, cât și în gospodării private cu efective considerabile de animale.