Pescarii de pe cel mai mare lac din Filipine se tem că instalarea de panouri solare plutitoare le va reduce veniturile / Țara vrea să obțină 50% din energia sa electrică din surse regenerabile până în 2040

filipine, panouri solare, pescari, peste Sursa foto: PxHere

Pescuitul l-a susținut pe Alejandro Alcones timp de 40 de ani, dar acum se teme că mijloacele sale de subzistență ar putea fi puse în pericol de un plan guvernamental de a instala panouri solare plutitoare pe Laguna de Bay, cel mai mare lac din Filipine și o sursă esențială de pește de apă dulce, transmite VOA News.

Alcones, un pescar care locuiește în apropierea lacului, se numără printre cei care se opun acestui proiect, care este un răspuns la cererea tot mai mare de energie a țării din surse regenerabile.

Filipine, un arhipelag cu teritoriu limitat, își propune să obțină 50% din energia sa electrică din surse regenerabile până în 2040, față de 20% în 2021. Panourile solare plutitoare, instalate pe corpurile de apă, oferă o soluție pentru țările cu puține terenuri și densitate mare a populației. Cu toate acestea, aceste proiecte pot intra în conflict cu comunitățile locale care se bazează pe pescuit și agricultură.

Proiectul din Laguna Lake, care se întinde pe 91.000 de hectare, va instala panouri solare pe 2.000 de hectare de apă, generând aproximativ 2 GW de energie electrică până în 2026. În ciuda acestui impuls energetic promițător, Alcones și alți pescari, care fac parte dintr-o comunitate de aproximativ 13.000 de persoane dependente de lac, sunt îngrijorați de impactul asupra mijloacelor lor de trai. Autoritatea pentru Dezvoltarea Lacului Laguna (LLDA) insistă că încearcă să reducă la minimum perturbările, dar Federația Națională a Organizațiilor Micilor Pescari din Filipine (Pamalakaya) susține că discuțiile au fost insuficiente.

Pescarii sunt îngrijorați că panourile solare le vor reduce zonele de pescuit, vor exacerba problemele existente și ar putea provoca accidente sau daune dacă panourile sunt dislocate în timpul taifunurilor.

În timp ce Departamentul pentru Energie sprijină proiectele solare plutitoare pentru a atinge obiectivele în materie de energie regenerabilă, experții subliniază necesitatea unei abordări echilibrate care să ia în considerare drepturile și nevoile comunităților locale.

Unii pescari locali consideră că fermele solare sunt benefice, putând îmbunătăți habitatele piscicole, însă alții consideră că riscurile depășesc beneficiile, sugerând că proiectele de energie regenerabilă ar trebui amplasate departe de zone critice precum lacul Laguna.

Citește și O fermă din Africa de Sud și-a instalat panouri solare plutitoare din două motive: sistemul reduce costurile cu energia și împiedică evaporarea apei din bazinul de irigații

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: PxHere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *