Pepeni și roșii cu origine ”Sahara Occidentală”, după ce Curtea Europeană de Justiție a invalidat acordurile comerciale dintre Uniunea Europeană și Maroc, în regiunea respectivă, unde trăiește o populație cu drept la autodeterminare

sahara occidentala, maroc, uniunea europeana, pepeni, rosii foto: Pixabay

Curtea Europeană de Justiție a  invalidat, vineri, 4 octombrie, acordurile comerciale Uniunea Europeană – Maroc în Sahara Occidentală, potrivit Reuters

Curtea Europeană de Justiție a decis că executivul european a încălcat dreptul populației din Sahara Occidentală la autodeterminare prin încheierea de acorduri comerciale cu Marocul.

Sahara Occidentală, o porțiune de deșert de mărimea Marii Britanii, a fost scena celei mai lungi dispute teritoriale din Africa de când Spania, ca putere colonială, s-a retras în 1975 și Marocul a anexat teritoriul.

Comisia a declarat că va examina în detaliu hotărârea CEJ, în timp ce Marocul a condamnat hotărârea. 

Frontul Polisario, susținut de Algeria, care urmărește crearea unui stat independent în Sahara Occidentală, a salutat verdictul drept o „victorie istorică” pentru poporul sahrawi din zonă.

Decizia de vineri a fost pronunțată ca definitivă, după mai multe apeluri ale Comisiei Europene. 

În 2019, Uniunea Europeană a semnat cu Marocul acorduri în domeniul pescuitului și al agriculturii care acopereau și produsele din Sahara Occidentală.

„Consimțământul poporului din Sahara Occidentală pentru punerea în aplicare a acordurilor era o condiție pentru validitatea deciziilor prin care Consiliul (UE) a aprobat aceste acorduri în numele Uniunii Europene”, a declarat instanța.

Curtea a declarat că procesul de consultare care a avut loc nu a implicat „poporul din Sahara Occidentală, ci locuitorii care sunt acum prezenți pe acest teritoriu, indiferent dacă aparțin sau nu poporului din Sahara Occidentală”.

Instanța a decis, de asemenea, că pepenii și roșiile produse în Sahara Occidentală trebuie să aibă de acum înainte originea lor etichetată ca atare.

„Etichetarea trebuie să indice doar Sahara Occidentală ca țară de origine a acestor produse, excluzând orice referire la Maroc, pentru a evita inducerea în eroare a consumatorilor”, a precizat instanța.

Salutând hotărârea CEJ, Oubi Bouchraya, reprezentantul Polisario la Organizația Națiunilor Unite în Elveția, a declarat: „Este o victorie istorică pentru poporul sahrawi, care confirmă greșelile UE și ale Marocului și confirmă suveranitatea permanentă a poporului sahrawi asupra resurselor sale naturale,”

„Este cel mai elocvent răspuns la ultima poziție unilaterală a Franței și a altora”, a declarat el pentru Reuters.

Puterile occidentale, inclusiv Statele Unite în 2020 și, mai recent, Franța, au sprijinit suveranitatea Marocului asupra teritoriului din Sahara Occidentală, ceea ce a provocat furia Algeriei.

Mii de refugiați sahrawi au rămas blocați în taberele din deșert din Tindouf, Algeria.

Ministerul de Externe al Marocului a criticat hotărârea de vineri.

„Conținutul acestei decizii conține erori juridice evidente și greșeli factuale suspecte”, a afirmat acesta într-o declarație.

„Acest lucru indică, în cel mai bun caz, o ignoranță totală a realităților cazului, dacă nu o părtinire politică flagrantă”, a spus acesta, adăugând că instanța a încercat să ”înlocuiască organismele ONU și să contrazică pozițiile și abordările bine stabilite ale acestora”.

De asemenea, ministerul a îndemnat UE să își respecte angajamentele internaționale și să își protejeze parteneriatul cu Marocul, afirmând că acest lucru necesită „certitudine juridică”.

Organizația Națiunilor Unite a mediat o încetare a focului în 1991, punând capăt unui război de gherilă între Maroc și Polisario, dar nu a reușit să organizeze un referendum din cauza dezacordurilor cu privire la cine ar trebui să voteze. În rezoluțiile sale recente, Consiliul de Securitate al ONU a îndemnat părțile să caute o soluție politică reciproc acceptabilă la conflict.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *