Pepenele cu gust de coniac și spanacul urcător de Malabar / Fermierii români experimentează soiuri neobișnuite pentru a face față schimbărilor climatice

fructe si legume

Seceta și temperaturile extreme din ultimii ani au forțat agricultorii să caute soluții inovatoare pentru a menține producția la un nivel competitiv. În sprijinul lor, Banca de Resurse Vegetale din Buzău propune noi specii de plante, adaptate la condițiile meteorologice tot mai imprevizibile. Astfel, pe terenurile românești au început să apară culturi exotice precum pepenele cu gust de coniac și vanilie, spanacul urcător de Malabar, castravetele țepos sau salata picantă, conform publicației Bugetul.

Soiuri exotice pentru o agricultură mai rezistentă

În ultimii ani, cercetătorii de la Banca de Resurse Vegetale din Buzău au certificat sute de soiuri de legume importate din India, Africa de Sud și chiar Siberia. Printre cele mai recente propuneri pentru fermieri se numără culturi care au fost deja aclimatizate și testate cu succes.

„Avem spanacul urcător de Malabar, o specie care a fost aclimatizată, de la care am obținut două soiuri, avem castravetele Cucumis metuliferus, kiwano, la fel avem un soi valoros, avem Lofantos anisatus, o specie aromată, medicinală foarte valoroasă și s-a aclimatizat foarte bine, avem Bassella rubra, avem salata picantă. Semințele lor au fost adunate cu mare migală în punguțe, sertare, frigidere și congelatoare, în Banca Genetică de la Buzău, unde avem o rezervă strategică de gene vegetale”, explică Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Vegetale din Buzău.

Interes ridicat din partea fermierilor

Noile soiuri au stârnit un interes uriaș în rândul agricultorilor. Cele 500 de kituri de semințe oferite de cercetători s-au epuizat în mai puțin de 48 de ore. La Geoagiu de Sus, în județul Alba, o fermieră s-a angajat să producă peste 130.000 de fire de răsaduri din diverse soiuri de legume, selectând semințe din colecția Băncii de Resurse Vegetale.

„Au fost analizate în prealabil din punct de vedere al sănătății, al germinației, așa încât cei care le vor primi să se bucure de ele”, a declarat Matilda Popescu, cercetător științific BRGV Buzău.

Fructe exotice și legume neobișnuite pe mesele românilor

Printre fructele exotice care încep să câștige popularitate în România se numără kiwano, un fruct bogat în vitamine și minerale, originar din zonele subtropicale ale Africii. De asemenea, crizantemele comestibile și perilla, o urzică uriașă cu potențial culinar, se numără printre culturile exotice cerute de fermieri, perilla putând fi utilizată chiar și în prepararea sarmalelor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *