Patru beneficii ale consumului de lămâi/De la pietre la rinichi până la anemie, o serie de afecțiuni sunt combătute prin consumul acestor fructe

Beneficiile consumului de lămâi Foto: Freepik

Lămâile (Citrus limon) sunt fructe citrice cunoscute pentru gustul lor acru și culoarea galben aprins. Acestea sunt foarte bogate în vitamina C și antioxidanți care susțin diverse aspecte ale sănătății. Dar nu mulți sunt cei care cunosc în totalitate beneficiile consumului de lămâi asupra sănătății, potrivit Health.com.

De exemplu, apa cu lămâie a câștigat multă popularitate pentru că ajută la reducerea riscului de pietre la rinichi, promovează aportul de vitamina C și susține digestia sănătoasă.

Lămâile fac parte din familia Rutaceae, alături de alte citrice. Iată patru beneficii importante ale consumului de lămâi:

  1. Ajută la prevenirea pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt cunoscute și sub numele de calculi renali sau nefrolitiază. Acestea sunt depozite dure formate din minerale care se acumulează în tractul urinar și se formează în rinichi. Pietrele la rinichi afectează aproximativ 10% dintre oameni. Creșterea nivelului unui acid slab numit citrat urinar și alcalinizarea urinei pot ajuta la prevenirea calculilor renali.

Lămâile conțin o formă de citrat numită acid citric care ajută la creșterea nivelului de citrat urinar. Acidul citric se leagă de calciul

urinar pentru a ajuta la prevenirea suprasaturării urinei. De asemenea, se leagă de aglomerările dure de minerale numite cristale de oxalat de calciu pentru a le împiedica să crească și să devină pietre renale dureroase.

Conform National Kidney Foundation, consumul zilnic a 120 ml de suc concentrat de lămâie amestecat cu apă poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi. Cu toate acestea, un citrat alcalin, cum ar fi citratul de potasiu, poate fi mai bun dacă nivelul pH-ului urinei este prea acid. Atunci când aveți îndoieli, discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul de a face calculi renali și despre cele mai bune opțiuni de prevenire.

  1. Susține sănătatea inimii

Lămâile sunt bogate în vitamina C și alți antioxidanți care susțin sănătatea inimii. Consumul adecvat de vitamina C protejează celulele de radicali liberi care sunt dăunători. Aceștia sunt particule foarte instabile care pot provoca daune celulelor, dacă nu sunt neutralizate. Acest lucru poate ajuta la prevenirea aterosclerozei (acumularea de plăci în artere), o afecțiune care crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Compușii fenolici sunt un tip de antioxidanți care se găsesc în lămâi și care susțin tensiunea arterială sănătoasă, funcția endotelială și nivelul colesterolului lipoproteic cu densitate scăzută (LDL). Funcția endotelială se referă la ușurința cu care sângele circulă prin corp. Hipertensiunea arterială (tensiune arterială ridicată), nivelurile ridicate de colesterol LDL și funcția endotelială redusă cresc riscul de boli de inimă.

Consumul de lămâi crește, de asemenea, aportul total de fructe și legume. Un studiu amplu din 2017 a constatat că un aport mai mare de fructe și legume a fost asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare, cancer și mortalitate din toate cauzele (riscul de deces din orice cauză).

  1. Îmbunătățește absorbția fierului

O lămâie conține peste 30% din valoarea zilnică (DV) pentru vitamina C. Vitamina C este importantă pentru absorbția fierului, precum și pentru reducerea riscului de boli de inimă. Aceasta ajută la absorbția mai bună a fierului nonheme, care se găsește în plante și în alimentele îmbogățite cu fier, cum ar fi pâinea și cerealele.

Asocierea surselor alimentare de fier cu vitamina C vă ajută să absorbiți fierul mai eficient. Acest lucru poate fi deosebit de benefic dacă sunteți vegan sau vegetarian și consumați în principal fier nonheme. Aceasta poate preveni anemia feriprivă, o afecțiune cauzată atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină. Hemoglobina este proteina din celulele roșii din sânge care transportă oxigenul în tot corpul.

  1. Previne deteriorarea celulelor

Antioxidanții din lămâi previn deteriorarea celulară asociată cu afecțiuni precum bolile cardiovasculare, boala cronică de rinichi, cancerul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). BPOC este un grup de boli pulmonare cronice, progresive, care limitează fluxul de aer către plămâni și provoacă dificultăți de respirație.

Numeroase studii au arătat că citricele sunt bogate în antioxidanți. Aceștia sunt prezenți în suc și în pulpă, dar cercetări recente arată că și coaja citricelor conține cantități chiar mai mari de antioxidanți favorabili sănătății.

Valori nutritive ale lămâii

O lămâie fără coajă are următorul profil nutrițional:

  • Calorii: 17
  • Grăsimi: 0,2 grame (g)
  • Sodiu: 1 miligram (mg)
  • Carbohidrați: 5 g 5 g
  • Fibre: 1,6 g, sau 6% din DV
  • Zaharuri adăugate: 0 g
  • Proteine: 0,6 g
  • Vitamina C: 31 mg, sau 34% din VD

Lămâile conțin și alți micronutrienți precum potasiu, vitamina B6 și tiamină. Micronutrienții sunt vitamine și minerale necesare organismului în cantități mici. Lămâile sunt destul de sărace în calorii. Principala lor valoare nutritivă provine din vitamina C, dar sunt, de asemenea, o sursă bună de compuși fenolici și carotenoizi. Acești antioxidanți protejează împotriva stresului oxidativ și a leziunilor celulare legate de bolile cronice.

Riscuri ale consumului de lămâi

Lămâia este, în general, sigură de consumat în cantitățile pe care le găsiți de obicei în alimente și băuturi. Cu toate acestea, experții nu sunt siguri cu privire la siguranța consumului acesteia în cantități medicale. De exemplu, dintr-un supliment de concentrat de lămâie. Nu există suficiente informații fiabile disponibile.

Inhalarea lămâii pentru aromaterapie – de exemplu, difuzarea uleiului esențial de lămâie – pare în general sigură. Cu toate acestea, fototoxicitatea este un risc potențial. Fototoxicitatea este o reacție nocivă a pielii la lumină după expunerea la substanțe chimice.

Unele persoane pot avea o sensibilitate la fructele citrice. Reacțiile posibile variază de la simptome ușoare, cum ar fi mâncărimea în jurul gurii, până la anafilaxie, o situație severă care poate pune viața în pericol. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă credeți că ați putea fi alergic la citrice. Acesta vă poate ajuta să vă testați pentru alergii și să primiți tratament, dacă este necesar.

Eroziunea dentară este un alt risc posibil al lămâilor. Acidul din lămâi poate descompune smalțul dinților, așa că cel mai bine este să vă clătiți gura cu apă plată după ce ați consumat lămâie.

În cele din urmă, unele persoane cu reflux acid sau reflux gastroesofagian (GERD) consideră că aciditatea citricelor le agravează simptomele. GERD este o tulburare gastrointestinală care apare atunci când acidul din stomac se întoarce în mod repetat în esofag (tubul care transportă alimentele de la gură la stomac).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *