De fiecare dată după mesele importante, și cu atât mai mult după cele de Crăciun, rămân resturi de friptură. Fie s-a uscat și nu mai e prea plăcut de mâncat așa cum e; fie, a rămas prea puțină și nu ajunge la toată lumea, fie poate pur și simplu ne-am plictisit. Sau câte puțin din fiecare.
Cea mai simplă și la îndemână idee pentru a refolosi resturile de friptură, inclusiv resturi de cârnați, chiftele sau alte preparate din carne, este sosul pentru paste. Avem două posibilități: fie un sos simplu doar cu carne, în cantitate, inevitabil, mai mică, fie un sos la care folosim friptura rămasă cu mult sos de roșii – ca și cum am face un sos de tip ragu alla bolognese , doar că e mult mai rapid, carnea fiind deja gătită.
Ingrediente pentru 4 porții
resturi de friptură, eventual alte preparate, circa 200 g sunt suficiente
*dacă friptura are și un rest de sos, se dizolvă cu puțină apă și se folosește și el, eventual strecurat
1 ceapă
500 g suc de roșii de tip passata
1 pahar vin roșu, circa 100 g
ulei, sare, piper
brânzeturi rase pentru servit
400 g paste scurte tip fusilli sau altele
Procedeu
Înainte de a începe, condiția obbligatorie este să pregătim resturile de friptură. Orice fel de bucăți rămase am avea la dispoziție, mai mari sau mai mici, se taie cuburi sau fâșii mici. Aceasta este o procedură standard la orice sos. În acest format mărunt alimentele eliberează mai bine aroma în sos. Dacă avem și un rest de sos care s-a format de la carne, îl folosim dizolvând cu puțină apă, încălzind și strecurând.
Odată pregătită carnea, restul e extrem de simplu.
Se taie ceapa mărunt și se sotează ca pentru orice sos, la foc mic, iar după 3-4 minute adăugăm carnea pregătită anterior, resturile de friptură.
Le rumenim ușor toate la un loc, preț de 1 minut sau două, apoi aromazităm cu vinul din pahar. Ridicăm flacăra să se evapore alcoolul, apoi o reducem la minum și adăugăm peste carnea cu ceapă sucul de roșii. Diluăm cu restul de sos de la carne, pregătit anterior, și lăsăm să fiarbă la foc mic circa un sfert de oră, sub capac. Spre final completăm cu sare și piper. Ar trebui să fie nevoie de puțină sare, friptura având deja o cantitate deloc neglijabilă.
În acest moment, fierbem și pastele, pe care apoi le scurgem și le clătim ușor sub jet de apă.
Când e gata sosul, adăugăm pastele scurse direct în tigaie, amalgamăm ușor și e gata.
Se servește imediat, cald, eventual cu brânzeturi rase deasupra. Italienii folosesc îndeobște parmezan sau pecorino, dar e foarte interesant și cu cașcaval sau caș de oaie uscat, foarte asemănător cu pecorino italian.
Sos din resturi de friptură, fără roșii
Pentru versiunea fără sos de roșii, procedeul este similar dacă nu vrem să folosim sos de roșii, gătim carnea doar cu sosul din tigaie diluat, eventual completând cu puțină apă, dacă e nevoie. Va rezulta însă o cantitate de sos mai mică, circa 2 porții. Dacă vrem să îl „lungim” puțin, putem proceda în felul următor: folosim inițial două cepe în loc de una, împreună cu 1-2 morcovi, 1-3 tije de țelină, 1 bulb de usturoi.