Pentru că e deja momentul să reechilibrăm balanța nutrițională, iată un fel de paste ușor, fără carne, ideal după excesul de sărbători: paste cu sos de linte și curcuma, pentru care folosim clasicul amestec aromatic de tip mirepoix înlocuind însă ceapa cu praz pentru aromă în plus, morcovi și țelină, ca bază pentru sos. Dacă îi adăugăm și un strop de curcuma, avem și un plus de proprietăți antiinflamatorii direct în farfurie – și ele binevenite în urma exceselor, care vin nu doar cu calorii la pachet, dar și cu probabile procese inflamatorii prin corp.
Mai jos, procedura extrem de simplă pentru prepararea unui sos de linte simplu, fără suc de roșii dar și fără carne.
Ingrediente pentru 4 persoane
300 g de paste scurte, dar merg oricare, la limită
300 g de linte prefiartă, din conservă
1 praz
1 morcov
1 tulpină de țelină
2 frunze de dafin
4 frunze de salvie
sare, piper, nucșoară, curcuma
ulei
Procedeu
Într-o tigaie antiaderentă, călim rapid morcovul, țelina și prazul tăiate cât mai mărunt. Adăugăm apoi lintea împreună cu frunzele de salvie și cele de dafin, le lăsăm să fiarbă timp de aproximativ 30 de minut. Adăugăm din când în când câte puțină apă atunci când lichidul scade. Nu multă de la început, pentru că vom avea reacții chimice diferite care schimbă gustul final.
Când e aproape gata, potrivim de sare după gust și completăm cu puțin piper, nușcoară – ambele conferă aromă. Dar și cu puțină curcuma, după preferințe, merge chiar o linguriță rasă. În funcție de cât de mult folosim va schimba culoarea sosului, fără să influențeze decât minimal gustul, pentru că nu are un gust pregnant.
Între timp, fierbem pastele în apă cu sare și le scurgem imediat ce devin al dente. Le adăugăm în tigaia cu sosul de linte și amalgamăm. Pentru că boabele de linte nu sunt perfect uniforme, parte din ele se vor fi fiert mai tare și vor forma un sos cremos.
Această combinație de paste cu sos de linte și curcuma se servesc imediat, calde. Dacă ținem la cantitatea de proteine din farfurie, le putem servi cu un adaos de parmezan sau alt tip de brânzeturi rase.