Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (PE) a adoptat o nouă propunere în sprijinul fermierilor. Europarlamentarii doresc o protecție mai puternică a agricultorilor împotriva practicilor comerciale neloiale ale supermarketurilor și companiilor de procesare a alimentelor.
Normele UE privind aplicarea transfrontalieră a legii împotriva practicilor comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare agricol și alimentar au fost adoptate cu 44 de voturi pentru, unul împotrivă și fără abțineri. Noua lege își propune să îmbunătățească cooperarea autorităților naționale responsabile de aplicarea unei interdicții UE privind practicile comerciale neloiale, prin îmbunătățirea și obligativitatea schimbului de informații, a investigațiilor și a colectării sancțiunilor, anunță PE
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Pentru a consolida protecția fermierilor, deputații europeni doresc ca statele membre să intervină din oficiu, oprind practicile comerciale neloiale transfrontaliere din proprie inițiativă, fără nicio plângere formală din partea unui producător. Acest sistem ar reproduce regimul de protecție a indicațiilor geografice pe piața unică.
Transparență, grație unui sistem de alertă rapidă
Deputații europeni doresc să îmbunătățească un sistem propus de alerte privind practicile comerciale neloiale, care ar putea avea loc în două sau mai multe țări. Punctele de contact desemnate de autoritățile naționale de aplicare a legii și de Comisie ar trebui să creeze o rețea permanentă de informații. Datorită rețelei, toți membrii ar fi notificați automat și imediat cu privire la suspiciunile de practici comerciale neloiale din alte țări.
Reguli extinse pentru furnizori și alianțe de cumpărare din afara UE
Pentru a împiedica operatorii să ocolească legea prin mutarea bazei lor în afara UE, deputații europeni doresc să extindă regulile pentru a proteja producătorii care suferă de practicile comerciale neloiale ale cumpărătorilor din țări terțe. În același timp, toți cumpărătorii cu sediul în afara UE vor trebui să desemneze o „persoană responsabilă din UE” înainte de a putea cumpăra produsele lor agricole și alimentare în UE, spun deputații europeni. Persoana respectivă ar fi pasibilă de amenzi pentru încălcarea regulilor de către vânzător, propun deputații europeni.
PE cere un cadru juridic extins pentru cooperarea autorităților
Deputații europeni doresc să se asigure că, în cazurile în care statele membre au decis să interzică practici comerciale mai grav neloiale decât cele interzise de legislația UE actuală – cum ar fi interdicția de a vinde sub costul de producție – autoritățile de aplicare a legii vor avea posibilitatea de a aplica, de comun acord, noile reguli privind cooperarea lor reciprocă.
Raportorul Stefano Bonaccini (S&D) a declarat: „Votul de astăzi, care vine în urma a săptămâni de cooperare intensă și fructuoasă între toate grupurile politice, reprezintă un pas major către o protecție mai puternică a micilor producători și un lanț agroalimentar mai echitabil și mai transparent, lipsit de abuzuri și șantajuri.”
„Scopul nostru este acum să finalizăm procesul legislativ până la sfârșitul anului pentru a asigura o remunerare echitabilă pentru munca fermierilor și valoarea produselor lor, la înălțimea așteptărilor a milioane de cetățeni europeni”, a adăugat raportorul.
Deputații europeni din Comisia pentru Agricultură au decis să înceapă discuțiile cu țările UE privind forma finală a legislației. Ei urmează să primească undă verde în Plenul din septembrie 2025.
E necesară o colaborare directă între state
Directiva privind practicile comerciale neloiale (UTP), adoptată în 2019, protejează fermierii care își vând produsele către supermarketuri mari și către companii de procesare a alimentelor de practici precum întârzierea plăților pentru produse sau anularea comenzilor cu preaviz scurt. Cu toate acestea, întrucât aproximativ 20% din produsele agricole și alimentare consumate în UE provin dintr-un alt stat membru, noul regulament privind cooperarea transfrontalieră între autoritățile responsabile de aplicarea Directivei privind practicile comerciale neloiale își propune să îmbunătățească cooperarea dintre aceste autorități în cazurile de practici comerciale neloiale în care furnizorii și cumpărătorii se află în state membre diferite.