Panoramic agro-alimentar aprilie 2020: europenii îngheață carnea de vită, românii au mai mulți porci, o rețea de agenții internaționale caută hrană pentru 75 de milioane de copii subnutriți

Valoarea financiară a importurilor de produse agroalimentare din Rusia pe piața Uniunii Europene a crescut în 2022 față de 2021, în timp ce valoarea exporturilor europene pe piața rusească a scăzut Valoarea financiară a importurilor de produse agroalimentare din Rusia pe piața Uniunii Europene a crescut în 2022 față de 2021, în timp ce valoarea exporturilor europene pe piața rusească a scăzut

Panoramic agro-alimentar aprilie 2020

  1. Comisia Europeană propune să subvenționeze depozitarea în spații frigorifice private a unor produse lactate ( brânză, unt și lapte degresat ) și a cărnii ( de vacă, oaie și capră ) din cauză că a scăzut cererea ca urmare a pandemiei covid -19. Operatorii economici pot retrage de pe piață aceste mărfuri și să le depoziteze de la 2-3 luni până la 5-6 luni.
  2. Prețul cărnii de bovină a scăzut în Uniunea Europeană în luna aprilie față de luna martie, scăderi semnificative fiind înregistrate și față de același interval al anului trecut. De exemplu, prețul la tineret bovin este 355,5 euro/100 kg, mai mic cu 5% față de luna trecută.
  3. Prețul cărnii de porc în viu și în carcasă în România a continuat să scadă în săptămâna 6 – 12 aprilie, ajungând la 717,77 lei/100 kg, respectiv 931,89 lei/100 kg clasa S și 929,48 lei/100 kg clasa E.
    În săptămâna respectivă au fost evaluate în țară 73.390 de carcase, din care 5.544 au provenit din spațiul intracomunitar, potrivit Comisiei pentru Evaluarea Carcaselor.
  4. Anul trecut, în plină epidemie de Pestă Porcină Africană, în România au crecut efectivele de porcine de la 3.925.000 de capete existente în 2018, la 4.030.000 de capete, procentul fiind 2,7%. Potrivit statisticilor europene, în 2017 efectivele au fost de 4.406.000 de porci. În 2019, ANSVSA a anunțat că au fost eliminați 175.613 de porci, din cauza PPA. Ca efective, România se situează pe locul 9 în Uniunea Europeană.
  5. Prețul mediu al laptelui crud la nivelul Uniunii Europene a fost 35,2 euro/100 kg, în timp ce prețul laptelui produs în fermele din Statele Unite a fost 38,8 euro/100 kg, iar cel obținut în fermele din Noua Zeelandă a costat 31,8 euro/100 kg.
  6. Roșiile produse în Spania costă în luna aprilie 90 de euro/100 kg, mai scumpe cu 17 % față de luna martie. Roșiile din Olanda sunt mai scumpe, 96 de euro/100 kg, dar s-au ieftinit cu 7%. Roșiile din Franța sunt cele mai scumpe, 238 de euro/100 kg, dar prețul a rămas neschimbat. Spaniolii produc cea mai mare cantitate de tomate pentru piață, 2.300.000 de tone, în timp ce producțiile obținute în Franța, Italia, Grecia și Olanda se situează sub 1.000.000 de tone. În ce privește însă producția totală ( pt consum și pentru procesare ) , pe primul loc s-a situat în 2019 Italia, cu aproape 6.000.000 de tone, în timp ce Spania a avut o recoltă totală de 5.000.000 de tone. România a obținut în total ( consum și procesare ) sub 400.000 de tone, potrivit unui grafic Eurostat.
  7. În România, în Registrul Național al Produselor Montane sunt înscriși 165 de producători cu 579 de produse montane, potrivit MADR.
  8. Rețeaua de magazine Profi denunță ca fals anunțul distribuit în on line potrivit căruia oferă alimente gratuite în valoare de 250 de lei pe perioada pandemiei. ”De la declanşarea pandemiei, Profi a făcut numeroase donaţii, dar acest anunţ înşelător, cu greşeli de gramatică şi potenţial dăunător, nu ne aparţine, foloseşte numele Profi în mod ilegal şi de aceea invităm lumea să nu se lase indusă în eroare de conţinutul lui”, se menţionează într-un comunicat al retailerului, preluat de Agerpres.
  9. Peste 135 de milioane de persoane din 55 de țări și teritorii se confruntă cu insecuritate alimentară gravă și au nevoie de asistență de urgență. În plus, peste 183 de milioane de persoane se află într-o situație tensionată cu privire la securitatea alimentară, existând un risc ridicat de a ajunge într-o situație de insecuritate alimentară gravă dacă se confruntă cu șocuri suplimentare, ceea ce este deosebit de îngrijorător având în vedere evoluția preconizată a pandemiei de coronavirus. În același timp, 17 milioane de copii din întreaga lume sunt slăbiți cu emaciere musculară din cauza malnutriției acute și nu mai puțin de 75 de milioane de copii subdezvoltați din cauza malnutriției cronice, potrivit unui raport al Rețelei mondiale împotriva crizelor alimentare (World Food Crisis Network).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *