Acest ovăz copt inspirat din celebra prăjitură răsturnată cu ananas este o reinterpretare savuroasă pentru micul dejun a unui desert clasic, conform eatingwell.com. Fiecare porție are un inel de ananas caramelizat, cu o cireașă așezată în mijloc, exact ca la prăjitură. Baza este făcută din ovăz sățios, îndulcit ușor cu piure de mere și copt până se fixează. Rezultatul este un mic dejun reconfortant, cu un aer de desert veritabil.
Sfaturi din bucătăria de testare EatingWell
- Pentru cea mai intensă aromă de nucșoară, rade-o proaspăt direct din semințe, folosind o răzătoare fină.
- Unge bine vasul de copt cu spray antiaderent, pentru ca ovăzul să se desprindă ușor la răsturnare.
- Folosește ovăz rulat (old-fashioned rolled oats). Ovăzul instant sau rapid este mai subțire și va da o textură mai densă.
Ingrediente
- 3½ linguri zahăr brun deschis, împărțit
- 1 conservă (aprox. 560 g) felii de ananas în suc 100%, scurse
- 6 cireșe maraschino, fără codițe
- 160 ml piure de mere neîndulcit
- 160 ml lapte integral
- 1 ou mare
- 1 albuș de ou mare
- 1 lingură extract de vanilie
- 2 căni (aprox. 200 g) ovăz rulat
- 1½ linguriță praf de copt
- ¼ linguriță sare
- ⅛ linguriță nucșoară măcinată
Mod de preparare
- Preîncălzește cuptorul la 175°C, cu grătarul în treimea inferioară. Unge generos o tavă de 18×28 cm cu spray antiaderent. Presară pe fund 1½ lingură zahăr brun. Așază 6 felii de ananas într-un singur strat, ușor suprapuse dacă este nevoie (restul feliilor pot fi păstrate pentru altă utilizare). Pune câte o cireașă în mijlocul fiecărei felii.
- Într-un bol mare, bate piureul de mere, laptele, oul, albușul, vanilia și restul de 2 linguri zahăr brun până devin omogene. Adaugă ovăzul, praful de copt, sarea și nucșoara; amestecă până se combină. Întinde compoziția uniform peste feliile de ananas.
- Coace până când suprafața se rumenește și o scobitoare introdusă în centru iese curată, aproximativ 40 de minute.
- Lasă tava pe un grătar la răcit circa 15 minute. Pune o farfurie mare deasupra și răstoarnă preparatul pe ea. Taie în 6 porții.