Ouăle, păstrate sau nu în frigider / De ce trebuie scoase cu 30 de minute mai devreme înainte de a fi gătite și unde se păstrează cel mai bine

Ouăle se păstrează în frigider sau nu Foto: Dreamstime/ Vaitekune

Ouăle, un ingredient esențial al dietelor de secole, continuă să stârnească dezbateri aprinse. În timp ce unii insistă să le păstrezi în frigider, alții susțin că ar trebui ținute la temperatura camerei, indică examinerlive.co.uk.

Un cititor al publicației Guardian a împărtășit experiența sa: „Profesorul meu de microbiologie de la universitate era destul de împotriva păstrării ouălor în frigider.”
Acesta a explicat mai departe: „Spunea că dacă oul este spart într-o tigaie direct din frigider și gătit până arată bine, gălbenușul va fi doar ușor călduț și, având în vedere că gălbenușurile, în acele vremuri, erau uneori contaminate cu salmonella, acest lucru ar putea fi periculos”, spune el.

O opinie similară a fost exprimată și pe Reddit: „Nu știu dacă se degradează mai repede în frigider, dar cu siguranță le face mai greu de gătit.”
Utilizatorul a explicat impactul practic, spunând: „Un ou fiert 3 minute, de exemplu, este gătit 3 minute, presupunând că oul începe la temperatura camerei. Dacă a fost păstrat în frigider, un ou fiert 3 minute ar deveni mult prea moale.”

Care este cea mai bună practică în Marea Britanie

Spre deosebire de Statele Unite, găinile din Marea Britanie sunt vaccinate împotriva salmonellei, ceea ce face ca ouăle care poartă marca British Lion să fie mai sigure pentru consum, ceea ce indică faptul că provin de la găini vaccinate, relatează Express.

În Marea Britanie, este mult mai sigur să te bucuri de ouă, chiar și cele fierte moi sau ușor subfierte. Acest lucru se datorează faptului că ouăle pot fi păstrate în afara frigiderului dacă bucătăria rămâne mai rece de 20°C – o practică reflectată și de supermarketuri, care le afișează la temperatura camerei.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Totuși, experții recomandă ca, odată ce ai adus ouăle acasă, acestea să fie refrigerate și scoase din frigider cu 30 de minute înainte de a fi gătite. Conform recomandărilor de la Lion Mark’s Egg Info: „Păstrați ouăle la o temperatură constantă sub 20°C – aceasta menține prospețimea și calitatea. Frigiderul este cel mai bun loc pentru a le păstra în bucătăriile de acasă.”

Ei recomandă, de asemenea: „Scoateți-le din frigider cu 30 de minute înainte de a le găti pentru cele mai bune rezultate, altfel schimbarea bruscă de temperatură ar putea sparge coaja sau să scadă calitățile de legare la coacere.”

Pentru persoanele sănătoase, care nu sunt vulnerabile la infecții, riscul de toxiinfecție alimentară de la consumul ouălor de găină din Marea Britanie este foarte mic, ceea ce înseamnă că pot consuma în siguranță ouă crude sau fierte moale din Marea Britanie sau preparate care conțin ouă ușor gătite din Marea Britanie.

Așadar, sfatul general este clar: păstrează ouăle în frigider, ideal într-un separator pentru ouă, și lasă-le să se încălzească aproximativ 30 de minute înainte de a le găti pentru a preveni orice probleme legate de schimbarea rapidă de temperatură.

Cum ar trebui să depozitezi ouăle

  • Păstrează ouăle într-un loc răcoros și uscat, ideal în frigider.
  • Păstrează ouăle departe de alte alimente. Este o idee bună să folosești tava specială pentru ouă din frigider, dacă ai una, deoarece aceasta ajută la păstrarea ouălor separate.
  • Observă data de expirare a oului.
  • Scoate-le din frigider cu 30 de minute înainte de a le găti pentru cele mai bune rezultate, altfel schimbarea bruscă de temperatură ar putea sparge coaja sau scădea calitățile de legare la coacere.
  • Păstrează-le departe de alimentele cu miros puternic – cojile de ou sunt poroase.
  • Păstrează-le departe de carne crudă.
  • Spală-ți mâinile înainte și după manipularea ouălor.
  • Mănâncă preparatele care conțin ouă imediat după ce le-ai pregătit. Dacă nu le vei consuma imediat, răcește-le rapid și păstrează-le la frigider și mănâncă-le în termen de două zile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *