Ouăle lichide pasteurizate sunt la fel de sănătoase ca ouăle proaspete? Nutriționiștii explică diferențele și susțin că, nutrițional, cele două opțiuni sunt aproape identice

Diferenta dintre oua si oua lichide

Ouăle sunt un aliment versatil, bogat în proteine, fiind un element de bază în micul dejun clasic. Fie că sunt preparate jumări sau fierte tari, aceste alimente, pline de nutrienți, oferă, potrivit today.com, beneficii impresionante. Totuși, uneori, spargerea unui ou poate părea un pas în plus, într-o dimineață aglomerată. Ouăle lichide pasteurizate pe care le găsim în supermarket sunt o alternativă convenabilă la ouăle proaspete. În prezent, pot fi chiar mai accesibile și mai prietenoase cu bugetul.

Ouăle lichide au profil nutrițional similar cu ouăle proaspete

Dar ce se întâmplă cu toate cutiile cu ouă lichide, care, de obicei, rămân neatinse pe rafturile magazinelor? Acestea au un profil nutrițional similar și nu implică niciun efort. Însă, dacă nu le-ai folosit niciodată, poate fi dificil să „explorezi” aceste opțiuni.

Ce sunt ouăle lichide? Sunt ele la fel de sănătoase, sau chiar mai sănătoase, decât ouăle proaspete?
Iată ce spun nutriționiștii despre beneficiile și dezavantajele ouălor lichide pasteurizate și despre cele mai sănătoase tipuri.

Ce sunt ouăle lichide?

„Ouăle lichide sunt ouă adevărate. Sunt ouă care au fost sparte și ambalate”, spune Natalie Rizzo, nutritionist. O cutie de 900 g de ouă lichide pasteurizate conține echivalentul a 16–18 ouă întregi. De obicei, gălbenușul și albușul sunt amestecate.

Ouăle lichide sunt pasteurizate, spune Rizzo. Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) impune ca toate produsele din ouă, în afara cojii, să fie pasteurizate – adică încălzite la o temperatură suficient de mare pentru a distruge bacteriile, fără a găti oul.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Aceste ouă conțin, adesea, acid citric adăugat pentru a le păstra prospețimea, culoarea și gustul. Unele produse conțin și stabilizatori sau conservanți.

Pe lângă ouăle lichide întregi, mai există și albușuri lichide și înlocuitori de ou (cunoscute ca „egg beaters”) – aceștia sunt de obicei fabricați din albușuri, cu aditivi și arome pentru a imita ouăle bătute întregi. Deoarece nu conțin gălbenuș, acești înlocuitori nu au colesterol și au mai puține calorii, dar și mai puțini nutrienți – așa că de obicei sunt îmbogățiți cu vitamine și minerale.

Valoarea nutrițională a ouălor lichide

„O porție de trei linguri (aprox. cât un ou mare) are aproape aceleași valori nutriționale ca un ou întreg”, spune Rizzo.

Conform USDA, o porție de ou lichid conține:

  • Calorii: 70
  • Proteine: 6 grame
  • Grăsimi: 5 grame
  • Carbohidrați: 1 gram
  • Colesterol: 185 mg

Ouăle lichide sunt o sursă bună de proteine și grăsimi sănătoase, precum și de micronutrienți esențiali.

Sunt ouăle lichide sănătoase?

„Da, ouăle lichide sunt sănătoase”, spune Rizzo. Ca și ouăle în coajă, cele lichide sunt benefice atunci când sunt consumate cu moderație și în cadrul unei diete echilibrate.

Ele conțin proteine de înaltă calitate, vitamine și minerale esențiale: A, D, complexul B, colină, calciu, seleniu și fosfor.

Acestea sprijină memoria, musculatura, starea de spirit, inima și producția de energie, spune nutriționista Yasi Ansari.

De asemenea, ouăle conțin folat (vitamina B9), esențial în sarcină. Gălbenușurile oferă și acizi grași omega-3 și -6, vitamina D naturală, biotină (pentru păr și piele sănătoasă) și colină (pentru ficat, metabolism și sistemul nervos).

Ouăle lichide conțin și antioxidanți (zeaxantină și luteină) care protejează sănătatea ochilor. Acidul citric adăugat nu este considerat un motiv de îngrijorare.

Care sunt mai sănătoase: ouăle lichide sau cele proaspete?

„Ouăle lichide și cele proaspete sunt practic identice din punct de vedere nutrițional”, spune Rizzo. Ambele sunt opțiuni sănătoase.

Totuși, ouăle proaspete sunt, adesea, considerate puțin mai sănătoase pentru că sunt minim procesate. Ouăle proaspete de calitate superioară sunt cele marcate „grad AA” de către USDA. Ouăle lichide, deși 100% ouă, sunt mai procesate (sparte, pasteurizate, amestecate cu acid citric). Totuși, rămân hrănitoare.

Nutriționiștii consideră că ouăle lichide întregi sunt mai sănătoase decât albușurile sau înlocuitorii de ou.

Atenție, însă, pentru că ouăle proaspete pot conține salmonella și trebuie gătite la 74°C! Ouăle lichide, fiind pasteurizate, sunt mai sigure pentru consum chiar și ușor gătite.

Ouăle proaspete pot avea un gust și o textură mai plăcute

În final, alegerea ține de preferințe personale. Ouăle proaspete pot avea un gust și o textură mai plăcute, dar ouăle lichide sunt mai ieftine, mai rapide și mai sigure.

„Dacă alegi ouă lichide pentru că îți fac viața mai ușoară, este deja un câștig”, spune Ansari.

Cele mai sănătoase opțiuni de ouă lichide

Când alegi ouă lichide, caută următoarele:

  • 100% ouă întregi
  • Verificate de specialiști
  • Provenite de la găini crescute în aer liber
  • Cu ingrediente minime
  • Citește eticheta: ouă + acid citric sunt suficient. Evită produsele cu arome, sare sau alți aditivi.
  • Poți folosi ouăle lichide în orice rețetă care necesită ouă normale: omlete, clătite, brioșe etc.

Modurile cele mai sănătoase de gătire includ fierberea, poșarea sau prăjirea ușoară în uleiuri sănătoase (ex: ulei de măsline). Combină-le cu legume, fructe sau cereale integrale.

„Poți face brioșe cu ouă și legume preferate – rezistă până la trei zile la frigider!”, recomandă Ansari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *