Congelatorul poate fi util pentru a economisi ingrediente și pentru a reduce risipa alimentară, dar nu totul se comportă bine la congelat. Gama de alimente pe care le poți stoca în congelator este surprinzător de versatilă, iar congelarea poate fi o modalitate excelentă de a prelungi durata de viață a alimentelor, de a preveni risipa resturilor și de a economisi timp pentru pregătirea meselor în zilele aglomerate. De fapt, este atât de simplu încât uneori uităm că nu toate alimentele reacționează bine la temperaturi până la -18°C, notează eatingwell. Dar unele alimente nu ar trebui să le congelezi niciodată.
„Orice poate fi congelat, dar calitatea anumitor alimente se va deteriora,” spune Jonathan Deutsch, doctor în științe și profesor la Universitatea Drexel, precum și director al Drexel Food Lab. Ce se întâmplă, de fapt, este următorul lucru: apa se dilată atunci când este înghețată, iar la nivel celular acest proces duce la ruperea pereților celulari și la o schimbare a texturii. Acesta este motivul pentru care unele alimente dezghețate par moi sau apoase.
Chiar și cu o ambalare corectă, următoarele alimente pot fi problematice la congelare și dezghețare:
Salata verde
„După congelare, pereții celulari rupți vor transforma o frunză crocantă de salată într-una moale și translucidă,” explică Deutsch. Deși nu este recomandat să congelezi salata iceberg sau romaine, există unele excepții de la această regulă. Verdețuri precum mangoldul, spanacul și kale pot fi congelate, dar trebuie să urmezi o metodă corectă. Am detaliat tehnica aici pentru momentele în care ți-e poftă de un smoothie verde.
Sosuri sau gravy
Dacă au fost îngroșate cu un amidon, precum amidonul de porumb, Deutsch spune că pot deveni apoase. Congelarea slăbește legătura dintre amidon și umiditatea pe care o absoarbe, făcând ca sosurile să devină mult mai subțiri.
Budincă
Dacă ai preparat budincă acasă și ai folosit un amidon pentru a o îngroșa, vei întâmpina aceeași problemă ca la sosuri și gravy, spune Deutsch.
Supe cu smântână
Deși supele și stocurile se congelează foarte bine, orice aliment care conține lactate riscă să se coaguleze sau să se separe, conform Centrului Național pentru Conservarea Alimentelor Acasă. Pentru a obține cele mai bune rezultate, evită să congelezi supe care conțin lactate. Adaugă ingredientele lactate abia după ce dezgheți supa.
Pește fără grăsime
Fără grăsime care să acționeze ca izolator, peștele poate deveni prea apos, spune chef Frank Proto. Poți folosi peștele rămas pentru a completa o salată sau pentru a-l transforma într-un dip.
Paste sau orez gătit
Aceste amidonuri pot fi congelate, dar Proto spune că nu este ideal. Când se dezgheață și pereții celulari se rup, vor părea prea fierte și lipsite de gust. Avem însă multe moduri delicioase de a folosi orezul sau pastele rămase (cum ar fi o frittata de spaghete!).
Albușuri gătite
Deși ouăle crude sau albușurile crude se congelează excelent, cele gătite pot deveni cauciucate din cauza lipsei de grăsime (gălbenuș), spune Proto. Dacă vrei să congelezi ouă gătite, optează pentru rețete care folosesc oul întreg, cum ar fi quiche sau brioșele cu ou.
Maioneza sau dressingurile pe bază de maioneză
Emulsiile din maioneză se vor separa, iar grăsimea se va separa de celelalte ingrediente, explică Proto.
Sfat:
Congelarea este o metodă practică, dar asigură-te că alimentele sunt ambalate corect și că știi ce se potrivește cel mai bine pentru congelare, astfel încât să te bucuri de gust și textură optime după dezghețare!