Oamenii de știință încearcă să creeze un nou tip de pâine la fel de sănătoasă ca și cea integrală, dar cu aspect și gust asemănător cu cea albă, transmite BBC.
Destinat iubitorilor de pâine albă, proiectul a fost finanțat de guvern pentru a îmbunătăți beneficiile pentru sănătate ale alimentelor britanice.
Cercetătorii intenționează să adauge în amestecul de pâine cantități mici de mazăre, fasole și cereale, precum și tărâțe și germeni de grâu, care în mod normal sunt eliminate din făina albă.
În trecut, producătorii de pâine au încercat să facă pâinea albă mai sănătoasă adăugând tărâțe în făină, dar clienților lor nu le-a plăcut gustul și textura.
Proiectul de cercetare se află încă în stadii incipiente.
Dr. Catherine Howarth de la Universitatea Aberystwyth, care este unul dintre conducătorii acestuia, a declarat că oamenii de știință au început să analizeze în detaliu compoziția chimică a făinii albe existente.
Ea a spus că este nevoie de un echilibru delicat pentru a crește valorile nutriționale ale acesteia până la nivelul pâinii integrale, păstrând în același timp gustul și senzația de pâine albă.
Aceasta a implicat adăugarea unor cantități mai mici de germeni de grâu și a unei părți din tărâțe, care sunt eliminate în procesul de măcinare, a spus ea, precum și adăugarea altor cereale mai bogate în vitamine, minerale și fibre, cum ar fi quinoa, teff, sorg și mei. Mazărea verde și năutul ar oferi un plus de proteine.
“Vrem să aflăm exact ce vitamine și minerale se pierd în timpul procesului de măcinare”, a spus Dr. Howarth.
“Folosind alte cereale putem spori nivelul de fier, zinc și vitamine și, cel mai important, conținutul de fibre, deoarece pâinea albă are foarte puține fibre, care sunt atât de importante pentru o stare de sănătate bună”.
Odată ce Dr. Howarth a propus câteva rețete posibile, Chris Holister, un manager de dezvoltare a produselor pentru producătorul de făină Shipton Mill din Gloucestershire, le va transforma în pâine.
“Cei mai mulți oameni știu că pâinea integrală este mai bună pentru sănătate, dar mulți dintre ei sunt descurajați de aromă sau pentru că nu este ceea ce sunt obișnuiți și pur și simplu nu sunt interesați”, a spus el despre această provocare.
Etapa finală va consta în testarea noii pâini pe oameni pentru a vedea dacă aceștia o pot deosebi de pâinea albă feliată din supermarket.
Dl Holister m-a folosit pe mine ca cobai pentru un prim prototip realizat dintr-un amestec de făină albă normală și câteva cereale și mazăre adăugate.
Era mai crocantă decât pâinea albă pe care o găsești la supermarket, dar, în rest, arăta și avea același gust ca pâinea albă. Dar mai sunt multe de făcut.
Se speră că un produs ar putea ajunge pe rafturile supermarketurilor în aproximativ doi ani.
Echipa de cercetători crede că abordarea lor va avea succes deoarece adaugă doar stratul interior al tărâțelor, care este mai puțin aromat și colorat. Aceștia spun că va trebui să adauge mai puțin deoarece folosesc alte cereale foarte nutritive, dar mai puțin aromate.
Prin lege, pâinea albă trebuie să aibă adaos de minerale și vitamine pentru a compensa bunătățile pierdute în procesul de rafinare. Dar Dr. Amanda Lloyd, care lucrează cu Dr. Howarth și dl Holister, crede că utilizarea de ingrediente naturale ar face ca pâinea albă feliată să fie și mai sănătoasă.
“Dacă se îmbunătățește calitatea nutrițională a pâinii standard bog”, a declarat Dr. Lloyd, “atunci calitatea vieții oamenilor, sănătatea și bunăstarea lor se vor îmbunătăți”.
Tim Lang, profesor de politică alimentară la City University, care este independent de echipa de cercetare, a declarat că această lucrare ar putea fi un pas important în îmbunătățirea sănătății oamenilor.
“Britanicii au avut o poveste de dragoste cu pâinea albă timp de mai bine de un secol, iar nutriționiștii au dorit de mult timp să determine mai mulți oameni să mănânce cereale integrale”, a spus el. “Noua cercetare pare a fi o abordare foarte interesantă pentru a face acest lucru.
“Criticii ar spune că îi păcălește pe oameni să își îmbunătățească dieta, dar nutriționiștii ar spune că nu contează cum se procedează – este important să o băgăm pe gât oamenilor pentru a le îmbunătăți sănătatea!”.
“Dar juriul nu știe încă dacă această nouă abordare va funcționa”, a adăugat el.
Potrivit Asociației Diabeticilor Britanici, riscul de boli de inimă, de accident vascular cerebral și de diabet de tip 2 poate fi cu până la 30% mai mic la persoanele care consumă în mod regulat cereale integrale, iar riscul de cancer intestinal poate fi, de asemenea, redus.
BDA spune că sondajele arată că 95% dintre adulți nu consumă suficiente cereale integrale și aproape unul din trei dintre noi nu consumă deloc.
Nu a fost întotdeauna așa, potrivit lui Chris Holister.
“Înainte, pâinea albă era destinată clasei superioare, deoarece era un produs rafinat și mult mai scump decât pâinea integrală. Așa că asta a dus la faptul că toți ceilalți voiau pâine albă pentru că îi făcea să arate mai bine”, a spus el.
“Apoi, unii oameni au revenit în sens invers atunci când cercetările au arătat că este mai hrănitoare.”
Dar Chris nu crede că se va închide cercul, deoarece atât de mulți oameni sunt atât de obișnuiți să mănânce pâine albă feliată.
“Pâinea albă este mult mai ieftină decât cea integrală pentru că firmele sunt orientate spre producerea ei. Și, de asemenea, este ceea ce majoritatea oamenilor sunt obișnuiți.”