Începând cu această săptămână, Barcelona devine gazda Cupei America, regata de navigație care datează din 1851, relatează The New Barcelona Post. În prezent, acest trofeu este unul dintre cele mai râvnite în sport și a impulsionat noi investiții în orașele gazdă, inclusiv deschiderea de restaurante, realizarea de meniuri tematice, cocktailuri de autor și festivaluri gastronomice. Barcelona nu face excepție, până la sfârșitul lunii octombrie, vom vedea destule noutăți și surprize gastronomice. Numele „America” nu face referire la continent, ci la vasul echipei americane care a câștigat prima ediție a competiției, cunoscută atunci sub denumirea de „Cupa celor o sută de guinee”.
Noul ”Balcon Gastronomic” în Portul Olimpic din Barcelona
Unul dintre cele mai ambițioase proiecte, cu o investiție de 15,9 milioane de euro, este Balconul Gastronomic în Moll de Gregal din renovatul Port Olimpic. Inițial planificat cu 11 restaurante, va găzdui în final nouă localuri.
Cel mai așteptat este Eldelmar-Hermanos Torres, cu deschidere prevăzută pentru septembrie. Condus de renumiții bucătari, frații Sergio și Javier Torres, restaurantul va oferi preparate mediteraneene cu manipulare minimă, precum feluri de mâncare cu biban de mar, pește-spadă și calamar. Meniul de vinuri va include peste 400 de oferte selectate de somelierul Xavi Nolla.
Tot în zonă va fi și Superlocal, un restaurant flexivegetarian care promovează reducerea amprentei de carbon și susținerea comerțului local, colaborând cu furnizori dintr-un perimetru de 99,99 km. Alte restaurante din Balcon sunt Sagardi, El Tribut, El Cangrejo Loco, Vraba, Platets, Família Nuri și Casa Carmen, toate programate să se deschidă progresiv între sfârșitul lunii august și septembrie.
Portul Vechi al Barcelonei: Restaurante legate de Cupă
Portul Vechi devine un alt punct gastronomic important al competiției internaționale. Vraba a fost primul care s-a stabilit, devenind oficial restaurantul Cupei Americii. Meniul, inițial creat de bucătarii Jordi Vilà și Albert Ventura, se concentrează pe pește și fructe de mare la grătar, dar include și preparate cu caviar și influențe japoneze, cum ar fi sashimi și makis. La parter, Sailor’s Cove, un bar pentru marinari condus tot de Ventura, oferă sandvișuri de autor și tapas.
Foarte aproape, restaurantul Fiskebar a lansat deja un meniu special pentru Cupa Americii, o tendință care probabil se va răspândi și în alte localuri din oraș. Meniul include crochete de homar și brânză albastră și un preparat de orez cu note marine. Tot aici s-a lansat și Fis K Bar, un spațiu pe terasă unde poți asculta muzică live cu vedere la iahturi, de vineri până duminică.
Priveliști spectaculoase
Pentru cei care doresc să vadă regata de la înălțime, lounge-ul Arts 41 America’s Cup oferă o experiență exclusivă cu preparate gourmet și băuturi premium. Acesta este accesibil chiar și fără a fi client al hotelului și oferă o priveliște impresionantă de la înălțimea etajului 41.
O altă perspectivă unică este oferită de American Magic, situat pe bulevardul de acces în port. Începând din această săptîmână și până la sfârșitul lunii octombrie, aici va funcționa un program ce combină gastronomie de top, accesul la conferințe și ocazia de a manevra un simulator de iaht.
Regata cocktailurilor
Programul Regata Cultural, al Primăriei Barcelonei, a cerut unor barmani de renume să creeze un cocktail inspirat de regată. Javier de las Muelas (Dry Martini), Giacomo Gianotti (Paradiso), Antonio Naranjo (Especiarium), Cristian Valls (Skyfall) și Daniel Arévalo (Somnia) au răspuns provocării, iar creațiile lor sunt disponibile în 30 de locații până la sfârșitul lunii octombrie.
În plus, Terraza del Claris a lansat propriul cocktail inspirat de Cupa Americii, de un albastru intens, care evocă valurile mării. Acesta este realizat cu vodcă, Blue Curaçao, suc de ananas și lămâie, și albuș de ou.
Piețe și festivaluri gastronomice până în octombrie
Până la sfârșitul lunii octombrie, Regata Cultural va oferi o serie de evenimente gastronomice în diverse locații din Barcelona, inclusiv în Race Village. Printre cele mai importante activități se numără ediția specială pentru Cupa Americii a Born Street Food, pe 21-22 septembrie, și Festivalul Vinului din Poblenou din octombrie.
De asemenea, pe 14 septembrie va avea loc un eveniment dedicat sardinei la piața Santa Caterina, urmat pe 5 octombrie de o degustare de fideuá marinărească la piața din Barceloneta. Între 18 și 20 octombrie, va avea loc târgul Mercat de Mercats în Plaza Catalunya.
Alte evenimente importante pentru iubitorii de gastronomie includ Barceloneta Tast, Street Food & Market Barceloneta, Tapa Fest 2024 și Born Districte Gastronòmic.