O campanie pentru protejarea viilor din Comunitatea Valenciană, Spania, de molia ciorchinilor de viță-de-vie, este dusă utilizând o metodă respectuoasă cu mediul și agricultorii, anunță Valencia Plaza.
Molia ciorchinilor de viță-de-vie (Lobesia botrana) este considerată principala plagă a viilor, deoarece provoacă daune semnificative culturilor, afectând atât calitatea, cât și cantitatea producției finale.
Această tehnică de control al dăunătorilor prin confuzie sexuală constă în acoperirea suprafeței viței de vie cu emițătoare artificiale de feromoni sexuali ai femelelor, astfel încât să satureze atmosfera din jurul culturii cu acești feromoni. În acest fel, masculii speciei nu pot detecta cantitățile mici de feromoni naturali emise de femele, ceea ce îngreunează împerecherea și duce la confuzie sexuală.
Departamentul pentru Agricutură al Comunității Valencia sprijină viticultorii încă din 2022 prin distribuirea a 50% din necesarul de emițătoare de feromoni, pentru agricultorii care justifică achiziția celorlalte 50%. În acest an, au fost distribuite peste 3.100.000 de difuzoare, care, împreună cu contribuția agricultorilor, vor permite protejarea a aproximativ 21.000 de hectare de viță-de-vie.
Aceasta este o metodă care oferă avantaje semnificative, este foarte bine acceptată de viticultori și este autorizată atât în agricultura convențională, cât și în producția ecologică. Reprezintă o investiție de aproximativ 1,4 milioane de euro pe an. Tehnica are o eficacitate foarte bună și produce un efect cumulativ de control atunci când este utilizată în mai multe campanii consecutive. Acest tratament respectă obiectivele stabilite de Directiva privind utilizarea durabilă a pesticidelor, prin promovarea metodelor de gestionare a dăunătorilor cu un consum redus de pesticide.
În esență, această tehnică reduce aplicarea produselor fitosanitare cu peste 83%, scăzând de la 1,8 litri de insecticid pe hectar la doar 76 de grame de feromon pe hectar. În plus, fiind o tehnică specifică ce afectează doar molia ciorchinilor, nu are efecte negative asupra insectelor benefice, faunei înconjurătoare sau agricultorilor.
În ceea ce privește rezultatele, în campania precedentă, gradul de atac al moliei în parcelele care au utilizat confuzia sexuală a fost, în medie, de șapte ori mai mic decât în parcelele care au urmat un control convențional cu pulverizări de insecticid.
Anul acesta se abordează și controlul unei alte plăgi importante ale strugurilor de masă (meligeta viței-de-vie: Planococcus ficus), utilizând aceeași tehnică de confuzie sexuală, cu un alt produs fitosanitar aprobat recent în acest scop.
În zonă se promovează măsuri de control biotehnic și pentru alte plăgi importante ale agriculturii locale, cum ar fi musca mediteraneană a fructelor, musca măslinului, gândacul orezului, cotonetul sud-african al citricelor sau meligeta viței-de-vie.