Eradicarea bolilor transmise prin apa potabilă (precum holera sau febra tifoidă) doar adăugând clor a fost atât de eficientă, încât practica a fost adoptată peste tot în lume. Însă prin anii 1970, oamenii de știință au descoperit că adăugarea acestei substanțe aduce și dezavantaje, sub forma unor subproduse potențial dăunătoare, cum ar fi THM-urile și acizii haloacetici (HAA). THM-urile (trihalometanii) și HAA-urile (acizii haloacetici) sunt subproduse chimice care se formează atunci când clorul sau alți dezinfectanți reacționează cu materie organică naturală din apă, notează NYPost.
Grupul de Lucru pentru Mediu (EWG) avertizează de mult timp că THM-urile și HAA-urile pot crește riscul de cancer și probleme de reproducere. Potrivit unui nou studiu publicat luna trecută în revista Environmental Health Perspectives, bărbații ar putea fi mai expuși riscurilor decât femeile. Analiza, care a revizuit 30 de studii științifice cu peste 90.000 de participanți, a descoperit că riscul de cancer crește chiar și la niveluri de THM de doar 40 de părți per miliard (ppb).
În aprovizionarea cu apă din New York City, THM-urile au fost detectate la 38,1 ppb, conform datelor EWG din perioada 2013-2019. SUA limitează nivelul THM-urilor din apa potabilă la 80 ppb, în timp ce EWG recomandă să nu se depășească 0,15 ppb.
Helte subliniază că această problemă nu are o soluție simplă. „Este foarte important să nu se folosească prea puțin dezinfectant”, a spus ea, adăugând că instalarea unor noi sisteme de filtrare pentru eliminarea toxinelor ar fi costisitoare.
Pentru moment, ea recomandă oamenilor să continue să bea apă de la robinet și să folosească cărbune activ granular pentru filtrarea substanțelor chimice nocive acasă.
Studiul leagă PFAS de o gamă largă de cancere rare
Într-un prim studiu de acest fel, cercetătorii de la Keck School of Medicine din USC au găsit o asociere între nivelurile de substanțe chimice artificiale „eterne” (forever chemicals, adică cele care se elimină extrem de greu din organism) din apa potabilă și incidența anumitor tipuri de cancer digestiv, endocrin, respirator și de cavitate bucală/gât.
Comunitățile expuse la apă contaminată cu substanțele chimice fabricate numite substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS) au avut o incidență cu până la 33% mai mare a unor tipuri de cancer.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Studiul, finanțat de Institutul Național de Sănătate, a fost publicat recent în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.
PFAS-urile, utilizate în produse de consum precum mobilierul și ambalajele alimentare, au fost detectate în aproximativ 45% din sursele de apă potabilă din SUA. Cercetările anterioare au asociat aceste substanțe, care se descompun lent și se acumulează în organism în timp, cu probleme grave de sănătate, inclusiv cancere de rinichi, sân și testicule.
Pentru a obține o imagine mai completă asupra riscurilor PFAS și cancerului, cercetătorii de la Keck School of Medicine au realizat un studiu ecologic, folosind seturi mari de date la nivel de populație pentru a identifica modele de expunere și riscuri asociate. Aceștia au descoperit că, între 2016 și 2021, județele din SUA cu apă contaminată cu PFAS au avut o incidență mai mare a unor tipuri specifice de cancer, în funcție de sex.
Se estimează că PFAS din apa potabilă contribuie la peste 6.800 de cazuri de cancer în fiecare an, conform celor mai recente date ale Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA).
Începând din 2029, EPA va monitoriza nivelurile a șase tipuri de PFAS în apa potabilă, însă ar putea fi necesare limite mai stricte pentru a proteja sănătatea publică.