O nutriționistă explică ce alimente sunt interzise în bolile inflamatorii intestinale autoimune și în cele gastrointestinale și de ce/ Ea recomandă atenție la cerealele integrale, alimentele procesate/prăjite, zahăr și lactate

nutritionistCitrecerealeintegrale Sursa foto: Colaj G4FOOD.RO

Bolile autoimune, acest atac al sistemului imunitar asupra propriilor celule, pot apărea sub multe forme, dar, în gestionarea majorității dieta joacă un rol foarte important, a declarat, pentru g4food.ro, Cristina Criste, specialistă în Nutriție Clinică și Comunitară,  la Centrul Pilot de Referință pentru Boli Rare – NoRo, din Zalău.

“Studiile, dar și experiența mea cu pacienții, mi au dovedit că unele obiceiuri alimentare, care include alimente interzise în bolile autoimune, cum ar fi produsele procesate sau alimentele grase, pot înrăutăți simptomele. La polul opus se află consumul de alimente sănătoase, cum ar fi, de exemplu, fructele sau peștele, ce ajută la o mai eficientă gestionare a simptomelor și, implicit, la îmbunătățirea stării pacientului. Oricine suferă de o boală autoimună trebuie, obligatoriu, să afle de la medicul lui curant și/sau de la nutritionist, ce alimente îi sunt interzise. Doar așa, alături de tratament, calitatea vieții unui pacient poate fi îmbunătățită”, a declarat nutriționista.

Atenție la cerealele integrale!

“În bolile autoimune inflamatorii intestinale și în bolile gastroenterologice consider că trebuie avut grijă la produsele dure, cum sunt cerealele integrale. Eu recomand, în general, de exemplu, excluderea temporară a glutenului din alimentație, pentru că irită mucoasa intestinală. Același lucru se întâmplă și dacă persoane cu astfel de afecțiuni vor consuma alimente cu lactoză, zahăr sau proteine în exces. Însă, uneori, în funcție de starea pacientului, nu recomand excluderea totală a cerealelor/produselor integrale, ci alternarea lor, în dietă, cu produse care nu sunt integrale 100%, indiferent dacă vorbim despre cereale, paste, tăiței etc.”, a explicat Cristina Criste.

Alimente procesate/prăjite, zahărul și lactatele grase cresc inflamația în organism

“De asemenea, este știut că alimentele procesate /prăjite sunt interzise în bolile autoimune inflamatorii intestinale și în cele gastroenterologice, întrucât contribuie la creșterea inflamației în organism. De asemenea, alimentele bogate în zahăr favorizează și ele inflamația, în organism și dereglează și sistemul imunitar. Și produsele lactate, mai ales cele cu multe grăsimi, pot înrăutăți simptomele bolilor digestive autoimune”, a mai spus nutriționista.

Atenție la semnalele pe care ți le dă organismul!

“O boală nu apare niciodată instant, ci dă niște semnale timpurii. Trebuie să fii atent la ceea ce îți spune corpul tău și să vezi ce reacții ai la anumite alimente. În plus, glutenul în exces nu este benefic nici pentru o persoană fără o patologie anume, pentru că, ]n general, favorizează balonarea și flatulența. De asemenea, și psihicul are de suferit dacă mâncăm prea mult gluten, pentru că devenim mai irascibili. Practic, recomandarea mea, pentru oricine se confruntă cu o astfel de patologie este să mănânce mai puțin, dar alimente de calitate. Știm că ghidurile de nutriție recomandă, în general, trei mese principale pe zi, dar dacă ceea ce mâncăm este de slabă calitate nu vom avea senzația de sațietate și vom simți foame în continuare. În plus, dacă alegem alimente nepotrivite organismului nostrum, ne agravăm starea, ceea ce nu este de dorit”, a declarat, pentru g4food.ro, nutriționista Cristina Criste.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *