Spre bucuria veganilor și nu numai, mai e puțin timp până la apariția pe piață a unui nou înlocuitor de ton. Care, alături de somon, sunt tipurile de pește cele mai folosite pentru prepararea sushi și sashimi. Noutatea se adaugă altor formule vegane existente deja pe piață, precum „vuna” sau „tonul vegan”, realizate din proteine de mazăre și miez de palmier sau banan verde, ori „Tu-nah”, pe bază de alge și proteine din soia. Produsul vine din Japonia, a fost creat de compania Mitsui DM Sugar și va ajunge pe piață anul viitor, potrivit asianikkei.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Mitsui DM Sugar va lansa în 2026 produsul Osakana Kakumei („revoluția peștelui”, n.r.), o alternativă vegetală la tonul maguro, la un preț de aproximativ 2000 yeni (circa 13 dolari) pe kilogram, față de 3262 yeni cât costă tonul adevărat. Realizat din konjac (cunoscut pentru utilizarea sa în pastele dietetice „fără carbohidrați”, populare în dietele ketogenice), alge și fibre de bambus, produsul imită aspectul și textura tonului și conține 6 grame de fibre la 100 de grame”, anunță publicația.
Producția este estimată să ajungă la 10 tone în 2028
Gândit și pentru consumul în spitale și aziluri de bătrâni, unde peștele crud este nerecomandat, produsul ar trebui să atingă o producție de 10 tone până în 2028, într-un context de scădere cu 20% a pescuitului în Japonia în ultimii zece ani. Există și alte companii care oferă sashimi vegetal, însă la prețuri ridicate. În acest caz, scopul este reducerea costurilor și accesibilitatea pentru publicul larg. Pe lângă ton, sunt în lucru și variante cu gust de somon și calamari.
„Produsul reproduce aspectul și consistența tonului folosind tehnologia companiei afiliate Taisho Technos, un producător de aditivi alimentari. Volumele mici de producție justifică de obicei prețurile mai ridicate ale alternativelor vegetale la carne și pește.” De unde și noua tendință de a investi tot mai mult în produse alimentare alternative.