La Bucureşti s-a deschis o expoziţie care prezintă opera lui Pál Kövi, cel care a făcut bucătăria transilvăneană celebră în lume, scrie MTI, citată de Rador.
„În timpul studenţiei în Transilvania, Pál Kövi, care a câştigat faima mondială pentru bucătăria Transilvaniei multietnice, a învăţat respectul reciproc al popoarelor care coabitează, deschiderea unul faţă de celălalt şi interacţiunile gastronomice inspiratoare”, a declarat secretarul de stat pentru Colecţii Publice şi Dezvoltare Culturală în Ministerul ungar al Culturii şi Inovării (KIM), la vernisajul expoziţiei itinerante de la Bucureşti, organizată sub genericul: „Un domn maghiar din New York – Pál Kövi şi Ospăţul transilvănean”.
La lansarea de carte şi la vernisajul expoziţiei desfăşurate la Institutul Liszt din Bucureşti, Máté Vincze a mai spus că „povestea de viaţă a lui Pál Kövi, născut acum o sută de ani, potrivită pentru ecranul de cinema, este o poveste tipică a secolului XX: prezintă originea paloţilor din Slovacia, istoria Ungariei, Transilvaniei, României şi un pic şi din istoria Americii secolului XX, deoarece viaţa lui Pál Kövi este întruchiparea visului american”.
Pál Kövi, care se pregătea să devină inginer agronom, dar şi-a părăsit ţara în speranţa unei cariere promiţătoare de fotbalist în Italia, a emigrat la New York, după o accidentare, unde, împreună cu câţiva colegi, timp de 20 de ani a transformat un restaurant în prag de faliment – The Four Seasons Restaurant – în cel mai faimos restaurant din America.
Pál Kövi, al cărui restaurant a fost vizitat de întreaga elită americană, s-a întors ulterior în Transilvania ca un „american bogat” şi a reuşit, chiar în timpul dictaturii Ceauşescu, să culeagă reţetele tradiţionale de mâncare transilvăneană înainte ca cei care şi-au amintit de ele să dispară definitiv, a subliniat secretarul de stat, care a adăugat:
„Pál Kövi era atât de interesat de gastronomia transilvăneană, deoarece credea că există trei unităţi majore de gastronomie: sud-europeană (mediteraneeană), chineză (asiatică) şi ardeleană. Acestea sunt unităţi în care bucătăriile diferitelor popoare se întâlnesc: fiecare cunoaşte câteva cuvinte din limba vecinului, iar din reţetele schimbate în bucătărie se creează o calitate gastronomică specifică.”
Directorul general al Muzeului Comerţului şi Industriei Ospitalităţii din Ungaria, Róbert Török, care a realizat materialul pentru expoziţia itinerantă, a declarat la vernisaj: Pál Kövi a numit drept scopul vieţii sale de a-şi publica după 20 de ani de cercetări şi 10 ani de muncă de prelucrare cartea “Ospăţ transilvănean”, o carte de bucate „asezonată” cu anecdote şi poveşti, în care a făcut din gastronomia Transilvaniei multietnice, pe care a iubit-o atât de mult, o comoară publică.
„După cum a mai spus, prin această expoziţie care prezintă personalitatea şi opera autorului şi prin prezentarea cărţii sale, doreşte să contribuie la desăvârşirea scopului de viaţă al lui Pál Kövi. Conform planurilor, expoziţia va continua să călătorească în muzeele din Transilvania şi alte muzee româneşti.”
Adorján Trucza, principalul organizator al Festivalului Taste of Trasylvania, a arătat, la rândul său, că volumul „Ospăţ transilvănean” este o sursă vie de inspiraţie şi astăzi, pe care cei din catering şi organizatorii de evenimente responsabili cu întemeierea bucătăriei transilvănene a secolului XXI o scot de pe raft în fiecare săptămână.
László András Kósa, directorul Centrului Institutului Liszt din Bucureşti, a anunţat că, după planurile lor, traducerea în limba română a cărţii „Ospăţ transilvănean” a lui Pál Kövi ar putea fi în librării în primăvara viitoare; secretarul ungar de stat a subliniat că va susţine la maximum această iniţiativă.