Schimbările climatice au făcut ca Marea Britanie să fie mai umedă, iar fermierii au plătit prețul, transmite publicația The Conversation.
Iarna lui 2023 a fost una dintre cele mai umede înregistrate vreodată. Rezultatele au fost vizibile pentru toată lumea în prima jumătate a anului 2024: soluri spălate de nutrienți, culturi împotmolite în câmpuri înecate și animale bolnave de boli transmise prin apă.
Condițiile nefavorabile au însemnat că fermierii au fost nevoiți să amâne plantarea și recoltarea. Producția celor mai comune culturi britanice – grâu (folosit pentru pâine), orz (malț pentru fabricarea berii), ovăz și rapiță (ulei vegetal) – va fi cu 21% mai mică în 2024 decât media anuală în perioada 2015-2023. Pentru a satisface cererea, producătorii de alimente și băuturi vor importa din străinătate și vor transfera costurile suplimentare către consumatori. Se estimează că fenomenele meteorologice extreme au adăugat deja 361 de lire sterline la factura alimentară medie din Marea Britanie în ultimii doi ani.
Problemele cu care se confruntă fermierii se află în inima agriculturii britanice și, adesea, sunt lucruri în privința cărora aceștia simt că nu pot face nimic sau foarte puțin.
O criză ascunsă a sănătății mintale
Fermierii sunt îngrijorați de politicile agricole post-Brexit și de acordurile comerciale cu alte țări, cum ar fi Australia și Noua Zeelandă, care inundă țara cu importuri ieftine care subminează producătorii interni.
Forțele pieței fixează sau scad prețul pe care fermierii îl primesc pentru produsele lor. Între timp, muncitorii sezonieri, cum ar fi culegătorii de fructe, sunt mai greu sau mai scump de atras acum că Regatul Unit este în afara Uniunii Europene. În plus, există toate problemele ridicate de schimbările climatice.
Potrivit Asociației Britanice pentru Consiliere și Psihoterapie, lucrătorii agricoli de sex masculin sunt de trei ori mai predispuși să își ia viața decât media națională a bărbaților. În fiecare săptămână, trei persoane din industria agricolă britanică mor prin sinucidere.
Farm Safety Foundation (FSF) derulează o campanie anuală, Mind Your Head, care le cere celor care lucrează în agricultură să ia în considerare cauzele profunde ale stresului, anxietății și sănătății lor mintale precare. Un sondaj recent realizat de FSF în rândul fermierilor a arătat că 95% dintre aceștia, cu vârsta sub 40 de ani, au menționat problemele de sănătate mintală ca fiind una dintre cele mai mari provocări ale lor.
Fermierii sunt foarte familiarizați cu condițiile meteorologice extreme – să fii până la genunchi în apă noroioasă în timp ce încerci să recoltezi o cultură face ca schimbările climatice să fie palpabile. Fermierii au vorbit despre modul în care vremea extremă face ca perioadele de recoltare să fie din ce în ce mai imprevizibile, ceea ce afectează sezonul de creștere a culturilor. Un fermier din West Lancashire a declarat: „Mă simt mai mult ca un parior profesionist decât ca un fermier. Cum va fi vremea în primăvara anului viitor și ce ar trebui să plantez? Cine știe!”
Viitorul unei ferme și al mai multor generații ale afacerii de familie depinde de un venit stabil. Vremea imprevizibilă cauzată de schimbările climatice face ca aceste venituri financiare regulate să fie evazive.
Presiuni comerciale
Fermierii și cultivatorii spun că supermarketurile au, de asemenea, o influență puternică asupra sectorului agricol. Acest lucru exercită o presiune în jos asupra prețurilor la care agricultorii își vând produsele.
Faptul că agricultorii nu pot stabili singuri prețurile este unul dintre numeroșii factori care limitează rentabilitatea întreprinderilor agricole și împiedică planificarea pe termen lung, inclusiv modul de abordare a schimbărilor climatice. Gazele cu efect de seră provenite din agricultură reprezintă 11% din totalul din Regatul Unit.
Fermierii au ținut să precizeze că primesc în continuare aceeași recompensă financiară pentru multe dintre produsele lor ca și în urmă cu câțiva ani, în ciuda inflației și a tendinței de creștere a prețurilor la alimente.
Mulți agricultori se confruntă cu dificultăți sau abandonează complet agricultura. În familiile de agricultori, este frecventă existența unui al doilea loc de muncă. Unii fermieri depășesc aceste probleme prin colaborarea cu vecinii și prin folosirea în comun a echipamentelor agricole. Un fermier a spus: „Nu te apuci de agricultură pentru a te îmbogăți… Este un mod de viață.”
Un fermier a vorbit despre faptul că familia a decis că nu ar fi în interesul nimănui ca fiul să devină managerul fermei. În schimb, fiul respectiv a avut o carieră bine plătită și de succes în inginerie și s-a pensionat la 55 de ani, în timp ce tatăl său continuă să administreze ferma în al optulea deceniu de viață.