De la tacos și sandvișuri, la boluri cu cereale și la grătar cu legume, există multe moduri de a prepara o cină delicioasă cu somon. Potrivit eatingwell.com, un tacos cu somon poate fi preparat în doar 30 de minute, iar consumul de pește gras, precum somonul, ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și reduce riscul de accident vascular cerebral.
O glazură cu miere și chipotle (ardei iute jalapeno copt, uscat la fum, folosit pentru condimentare) conferă somonului un gust dulce și picant. Dacă ai timp, ia în considerare prepararea la grătar sau prăjirea porumbului, pentru câteva minute, și vei obține o mâncare și mai aromată. Porumbul congelat, dezghețat, poate fi folosit în locul celui proaspăt.
Tacos de somon la cuptor – o rețetă rapidă, bună și pentru diabetici
- Somonul îl gătim la cuptor, în loc să-l prăjim. Multe rețete de tacos cu pește necesită prăjirea peștelui, eventual pane, în mult ulei. În schimb, gătirea somonului în cuptor este o variantă mult mai sănătoasă. Pentru un plus de gust, preparăm o glazură delicioasă și rapidă din ardei chipotle, miere și muștar. Gătirea la cuptor a somonului, în locul prăjirii, ajută la menținerea sub control a grăsimilor saturate și a caloriilor. Știut fiind că un consum mare de grăsimi saturate contribuie la niveluri crescute de colesterol LDL și poate duce la boli de inimă și accident vascular cerebral.
- Folosim somon bogat în nutrienți. Somonul este bogat în antioxidanți și grăsimi sănătoase, care ajută la prevenirea bolilor și la metabolizarea zahărului din sânge. Se recomandă consumul a cel puțin două porții de pește gras, cum ar fi somonul, în fiecare săptămână. Potrivit Asociației Americane a Inimii, consumul de pește gras ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și reduce riscul de accident vascular cerebral.
- Asociem somonul cu o garnitură bogată în legume, pentru a ajuta la atingerea obiectivelor nutriționale zilnice. Știai că este recomandat să consumi cel puțin cinci porții, în total, de fructe și legume în fiecare zi? Acest lucru poate părea copleșitor, mai ales dacă te chinui să găsești modalități de a te bucura de ele. Din fericire, combinația de legume pe post de garnitură din această rețetă, gustoasă și aromată, este un mod aromat și distractiv care te va ajuta la îndeplinirea acestui obiectiv. Dacă dorești, poți adăuga și niște varză mărunțită, pentru a crește și mai mult aportul de legume.
Ingrediente necesare pentru 4 porții:
- 2 lingurițe miere
- 1 ardei chipotle, tocat mărunt
- 1 linguriță de muștar
- 1 lingurita suc proaspăt de lămâie (+ alte 2 lingurițe de suc de lămâie)
- 1 ¼ de kilograme de file de somon
- 1 ½ cană boabe de porumb proaspete
- 1 ardei gras roșu, tocat mărunt
- 2 cepe, tăiate subțiri
- 1 ardei jalapeño mic, fără semințe și tăiat mărunt
- ½ cană coriandru proaspăt tocat
- 8 tortilla de porumb, încălzite
- 1 avocado, feliat
- 1 lime, sferturi
Etapele preparării unei cine cu tacos cu somon la coptor
- Preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Tapetează o tavă mare cu foaie de copt și unge-o cu puțin ulei.
- Combină mierea, chipotle, muștarul și o linguriță de suc de lămâie, într-un castron mic.
- Așează somonul, cu pielea în jos, pe foaia de copt pregătită; se presară cu 1/4 linguriță de sare. Se ține la cuptor timp de 14 minute. Se scoate din cuptor și se întinde glazura de miere&chipotle peste pește și continuă să-l mai bagi în cuptor timp de 2-4 minute, până când este gata.
- Între timp, amestecă porumb, ardei gras, ceapă verde, jalapeño, coriandru, 2 lingurițe de suc de lămâie și 1/4 linguriță de sare într-un castron mediu, combinație pe care o vei folosi la tacos.
- Îndepărtează și aruncă pielea de pe somon. Servește somonul , în tortilla încălzite, acoperite cu avocado și salsa de porumb și piper, peste care pui câte linguri vrei din amestecul făcut anterior. Servește-l cu felii de lime.
Valori nutriționale (per porție)
- 460 Calorii
- 15 g Grăsime
- 52 g Carbohidrați
- 35 g Proteină