Nutriționistul Tania Fântână îți spune ce trebuie să mănânci pentru a avea un ficat sănătos / Cum poate fi tratat ficatul gras prin intermediul alimentației

Tania Fântână 26 iulie 0 comentarii 7195 vizualizări
nutritionist, tania fantana, ficat, ficat gras Sursa foto: G4Food/Dreamstime

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corp, cântărind 1,5-2 kg. Ficatul îndeplinește pentru organismul uman mult mai multe funcții, printre care:

1. Funcția metabolică – ficatul are un rol esențial în metabolismul glucidelor, proteinelor și lipidelor;

2. Funcția de filtrare a sângelui – ficatul neutralizează orice bacterie care ajunge din intestin în sânge;

3. Funcția secretorie și excretorie – ficatul secretă bilă, un lichid de culoare galben-verzuie (fierea, cum este ea cunoscută în termeni populari), al cărei rol este să digere alimentele grase și să facă posibilă absorbția vitaminelor liposolubile A, D și K; pe lângă bilă, ficatul mai elimină colesterol și metale grele;

4. Funcția de stocare – ficatul are capacitatea de a stoca până la jumătate de litru de sânge, oferind spre circulație acest volum atunci când situația o cere; totodată, stochează numeroase vitamine (A, D, K și B12) și o serie de microelemente esențiale.

Putem fi noi sănătoși având un ficat bolnav? Nici gând.

Care sunt principalii factori prin care ne îmbolnăvim ficatul?

– exces de alcool;

– exces de grăsimi animale în alimentație, colesterol ridicat;

– anumiți viruși la care ne expunem fără voia noastră;

– anumite medicamente pe care le luăm necesare în tratarea altor boli cronice.

Una dintre bolile cele mai comune la noi, chiar și la persoanele tinere, inclusiv copiii supraponderali, este steatoza hepatică sau ficatul gras.

Cum poate fi tratată această afecțiune prin intermediul alimentației?

1. Consumul zilnic de fructe și legume. Atenție la fructe. Nu exagerați, nu consumați mai mult de 250-300 g de fructe pe zi, întrucât excesul de fructe zilnic afectează ficatul la fel ca excesul de alcool;

2. Nu mâncați în fiecare zi carne grasă, brânzeturi grase, nu puneți excesiv unt în mâncare, pe pâine sau în diverse preparate de panificație;

3. Pâinea, cerealele și cartofii trebuie mereu însoțiți de mișcare în viața noastră de zi cu zi;

4. Aveți grijă de nivelul colesterolului bun în analizele de sânge. Să fie mereu în parametrii optimi. Încurați-l cu alimente precum: pește gras, avocado, nuci, semințe.

Alcoolul în exces și fumatul sunt principalii factori care îmbolnăvesc ficatul. Luați deciziile potrivite și hrăniți sănătatea din voi, nu boala.

În ceea ce privește fructele și legumele, nu vă limitați doar pentru că nu vă plac absolut toate. Din cele care vă plac, faceți un obicei din a le avea zilnic pe masă și mai ales în stomac.

Aveți grijă de modul de depozitare și de gătire a alimentelor. Nu riscați să consumați alimente în stare crudă, unde nu puteți analiza sursa de proveniență sau condițiile igienice de păstrare. Gătiți bine alimentele. Le sterilizați astfel și ușurați munca ficatului în lupta cu diverse bacterii care pot pătrunde în corp.

Nu neglijați macronutrienții. Asigurați-vă că nu țineți meniuri numai cu carne, brânzeturi sau cereale. Mâncați din toate marile grupe de alimente, fără a favoriza în mod special una dintre ele.

Astfel, vă mențineți sănătatea și reduceți necesitatea de a lua medicamente ce trebuie metabolizate și apoi excretate de ficat și rinichi.

Aveți grijă la cantitatea de fructoză ingerată zilnic. Nu adăugați fructoză cu lingura ca îndulcitor sau la gătitul dulciurilor. Încărcă ficatul și vă îmbolnăvește.

Dacă în prezent suferiți de alte boli și sunteți nevoiți să luați medicamente, nu le combinați cu alcool. Respectați indicațiile medicului.

Foitajele grase sunt și ele contraindicate a fi consumate zilnic sau frecvent. O dată sau de două ori pe săptămână, din surse bune, cred că pot fi văzute ca un răsfăț pe care ni-l putem permite nu doar financiar, ci și pentru sănătate.

Notă: Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: G4Food/Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *