Nutriționistul Tania Fântână, câteva adevăruri despre batoanele de genul „fingers” de pui, de pește, de cașcaval: „Doar dacă te uiți pe etichetă îți dai seama că tu acasă în bucătăria ta nu poți reproduce aceste rețete”

mancare, ochi sanatosi, tania fantana, vedere, omega-3 Sursa foto: G4Food

Știu că ritmul vieții de zi cu zi nu ni-l putem alege de fiecare dată. Sigur că am vrea și noi atunci când venim acasă să ne întâmpine o masă plină de mâncare ca la bunica, pâinea să fie proaspăt scoasă din cuptor, salata de vinete să nu fie din borcan ci din vinete coapte de noi în curtea casei, pardon, pe balcon și tot așa…

În comerț găsim la raionul de produse congelate niște produse ce sună bine, ce se fac ușor, au gust bun și mimează mâncarea gătită. Sunt batoanele de genul fish fingers, batoane de brânză, batoane de pui. Le iei, le pui în cuptor și apoi le mănânci cu mâna și cam asta e.

La prima citire ele sună sănătos. Nu sunt cartofi prăjiți, nu sunt plăcinte. Peștele, puiul și lactatele sunt produse nutritive. Copiilor le plac, așa că, îți vine să mai cumperi. Și din ce le cumperi din asta se naște această nevoie de a le mai cumpăra și alta dată.

Vezi detalii

Nu știu dacă v-ați uitat pe eticheta unui astfel de produs de tip baton de pește. Haideți să ne uităm împreună. Am ales unul mai scump, tocmai din dorința de a nu compara cu cea mai proastă versiune de pe piață.

100gr baton de pește conțin:

  • Fileuri de pește alb 61%
  • făină de grâu,
  • ulei de rapiță,
  • apă,
  • amidon din cartofi,
  • făină de orez,
  • sare, oregano, cimbru, boia de ardei, drojdie.

Ca un derivat al batoanelor de pește avem batoanele de creveți la care procentul de materie primă, creveți, este de doar 40% și restul ingrediente de umplutură și mai numeroase decât în cazul peștelui.

100gr batoane/fileuri de pui conțin:

  • Piept de pui (60 %),
  • pane – făină de grâu (gluten),
  • sare,
  • agent de creștere (carbonat de amoniu, difosfați de sodiu, carbonat acid de sodiu),
  • făină de porumb,
  • amidon de grâu (gluten), gluten de grâu, potențiator de aromă (monoglutamat de sodiu),
  • condimente (piper negru, paprika), usturoi pudră, extract de drojdie, colorant (extract de paprika),
  • apă,
  • ulei de floarea soarelui,
  • proteină vegetală din soia, stabilizatori (di și trifosfați de sodiu), amidon modificat,
  • sirop de glucoză,
  • corectori de aciditate (acetat de sodiu, carbonat de sodiu),
  • potențiator de aromă (monoglutamat de sodiu),
  • agent de îngroșare (gumă xantan),
  • maltodextrină,
  • transglutaminază.

100gr cașcaval pane conțin:

  • Cașcaval (lapte) (din UE) (48%) (grăsimi raportate la substanța uscată minim 40%),
  • pane (48%), făină de grâu (gluten),
  • drojdie,
  • sare,
  • condimente,
  • apă,
  • praf de ou,
  • Piper,
  • ulei vegetal de floarea soarelui.

Sunt absolut sigură că nu cumpărați batoane de pește sau pui pentru făină, apă, uleiul, sarea, amidonul din ele ci pentru materia primă principală ce dă și numele produsului.

Sigur că dacă vă uitați pe conținutul de calorii, acesta nu pare mare întrucât combinația de apă, diverse substanțe și ceva materie primă nu este caloric, de obicei. Sunt multe persoane care sunt la dietă și preferă aceste variante rapid de făcut. Totuși dacă nutriționistul ți-a pus în meniu pește ar fi bine să mănânci ceva ce are pește 100% și nu 60%. Deși mirosul în bucătărie e la fel, nutrienții nu sunt tot aia.

Dacă ai poftă de pește și nu ai timp sau chef să gătești un pește adevărat, mai bine iei un pește la borcan și mănânci alături de o felie de pâine și lămâie, dacă ai prin frigider. La fel dacă ai poftă de pui, mai bine te oprești și îți iei niște pui mai calitativ și până faci tu un duș și te pregătești de masă el este gata făcut în cuptor. Cu niște murături de la mama sau mama soacră sau mama altcuiva, masa ta sănătoasă și rapidă este gata foarte rapid. De ce să te mulțumești tu de la viață cu mai puțin decât meriți?

De ce nu sunt sănătoase astfel de variante?

  1. Sunt produse procesate. Doar dacă te uiți pe etichetă îți dai seama că tu acasă în bucătăria ta nu poți reproduce aceste rețete,
  2. Dacă le prăjiți sunt bombe calorice datorită densității calorice mari pe o sută de grame de produs,
  3. Conțin multă sare,
  4. Conțin grăsimi nesănătoase,
  5. Unele produse din comerț conțin conservanți, coloranți sau potențiatori de gust, precum glutamatul monosodic (MSG), care poate provoca sensibilități alimentare sau alte probleme.

Alimentele pane, deși delicioase, trebuie consumate cu moderație, în special versiunile procesate din comerț. Prin metode de preparare mai sănătoase și controlul porțiilor, te poți bucura de gustul crocant al fish fingers sau cheese fingers fără să-ți compromiți sănătatea. Fii atent la etichetă și încearcă să gătești acasă pentru un control mai bun asupra ingredientelor!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *