Nutriționiștii recomandă consumul de pește de 2-3 ori pe săptămână. Fără acvacultură nu ar fi posibil

acvacultura Sursa foto: Pixabay / Squirrel_photos

Nu există vară fără miros de mare… și fără gust de pește

O alimentație sănătoasă și echilibrată include consumul regulat de pește. Acvacultura joacă un rol esențial în nutriția prezentului și a viitorului, susține El Pais. Datorită acestei activități, putem continua să ne bucurăm de acest aliment, sursă de nutrienți, omega-3 și proteine de înaltă valoare biologică, protejând în același timp resursele naturale ale mărilor și râurilor. Când termometrul atinge cotele roșii, orice strategie este bună pentru a combate valul de căldură. Peștele, datorită valorii sale nutriționale, conținutului caloric scăzut și ușurinței cu care este digerat, devine aliatul perfect pentru a face față arșiței estivale. Conștienți de acest lucru, nutriționiștii recomandă în fiecare vară înlocuirea proteinelor din carnea roșie cu cele din pește. De exemplu, Societatea Spaniolă de Endocrinologie și Nutriție (SEEN) recomandă chiar consumul a 5-6 porții de pește pe săptămână în această perioadă, comparativ cu cele 3 porții săptămânale recomandate de OMS pentru restul anului. Motivul pentru această creștere a consumului de pește este evitarea alimentelor care sunt mai greu de digerat și care solicită organismului mai multă energie, un efort suplimentar care nu se împacă bine cu temperaturile ridicate. În acest sens, produsele acvatice oferă digestii ușoare.

Există motive nutriționale solide pentru a justifica porecla pe care unii cercetători în domeniul îmbătrânirii au dat-o peștelui: graalul longevității. Fiind o sursă importantă de proteine de înaltă valoare biologică (conținând toți aminoacizii esențiali), minerale (iod, zinc, seleniu, fosfor) și vitamine (A și D), acest aliment devine aliatul perfect pentru a ajunge la bătrânețe în condiții optime. Pe lângă acestea, oferă acizi grași deosebit de benefici pentru organismul nostru, cum ar fi Omega-3, grăsimea bună care menține inima sănătoasă, protejează împotriva accidentelor vasculare cerebrale și ajută la întărirea neuronilor. Fără a uita rolul său extrem de important în timpul sarcinii și în dezvoltarea fătului.

Trei sau mai multe porții pe săptămână, datorită acvaculturii

Oceanul, deși imens, nu poate furniza pește în mod nelimitat pentru întreaga populație mondială. În prezent, cu scopul de a proteja speciile sălbatice, există o reglementare care limitează deja pescuitul extractiv prin cote. Prin urmare, dacă nu ar fi existat acvacultura, nu ar fi fost suficient pește pentru toți. Datele confirmă acest lucru: mai mult de 50% din alimentele acvatice consumate provin din acest sector și, în cazul concret al unor specii, procentul ajunge la 90%.

Pe de altă parte, fără acvacultura, pur și simplu nu am putea achiziționa (și consuma) porțiile de pește recomandate de nutriționiști. Ar fi un produs rar și de lux. Pentru că, pe lângă facilitarea accesului pentru întreaga populație, această activitate a reușit să aducă pe mese acest aliment prețios la un preț rezonabil. Cât am plăti pentru el dacă doar jumătate din peștele pe care îl putem obține astăzi ar fi disponibil pentru consumul nostru? Nu există nicio îndoială că prețul său ar fi exorbitant.

Agricultura în apă

Acvacultura poate fi considerată agricultura în apă: cultivarea speciilor acvatice animale și vegetale, care completează perfect pescuitul responsabil, o activitate aflată la limita sa sustenabilă și care nu este suficientă pentru a satisface nevoile în creștere ale milioane de locuitori. Se estimează că, fără acvacultură, o mare parte a populației nu ar putea mânca pește nici măcar o dată pe săptămână, ceea ce ar avea consecințe grave asupra sănătății.

Element esențial al dietei mediteraneene, produsele acvatice fac parte din cultura poulațiilor cu alimentații sănătoase, care ating o calitate și o speranță de viață impresionantă, precum spaniolii, italienii, grecii sau japonezii.

O soluție cu mult viitor

Potrivit estimărilor Națiunilor Unite, se preconizează că, în 2050, populația mondială va ajunge la 10 miliarde de locuitori, iar această creștere considerabilă va avea un impact asupra ofertei și cererii de alimente. Pentru a acoperi nevoile unui număr atât de mare de oameni, va fi nevoie de producerea a cu 70% mai multe alimente decât cele generate în prezent, un procent care este relativ imposibil de atins pentru o planetă cu resursele la limită.

Acvacultura, în schimb, este un sector cu tot potențialul necesar pentru a continua să ne ofere din ce în ce mai multe alimente sănătoase, respectând în același timp oamenii, mediul înconjurător și resursele naturale. Acvacultura se prezintă ca soluția pentru hrănirea noilor generații într-o lume din ce în ce mai suprapopulată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *