În ultimii ani, popularitatea acestui aparat a crescut atât de mult încât numeroase branduri și-au creat propriile modele, rețelele sociale sunt pline de rețete care o includ, iar în multe gospodării a devenit un electrocasnic esențial în viața de zi cu zi. Friteuza cu aer cald, cunoscută și ca airfryer, nu necesită utilizarea uleiului încins ca în cazul friteuzelor clasice, deoarece funcționează cu un sistem de aer cald circulant. Din acest motiv, este asociată cu un mod de gătit mai sănătos, fiind unul dintre motivele principale ale succesului său. În plus, datorită acestei tehnologii, nu doar prăjește, ci poate și coace, găti sau rumeni, ceea ce permite realizarea unei game variate de preparate.
Toate aceste motive – rapiditatea, versatilitatea – fac ca mulți oameni să considere friteuza cu aer o investiție utilă, mai ales datorită ideii că este o opțiune mai sănătoasă decât altele. Și, deși este adevărat că reducerea consumului de ulei poate avea beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru buget, realitatea este că există o capcană. Alimentele gătite în airfryer trebuie să fie ele în sine sănătoase pentru a obține beneficii reale. „Friteuza cu aer poate fi un cal troian pentru multe alimente care nu ne fac bine”, spune Javier Morallón, profesor de biologie și expert în tehnologia alimentară.
Cât de sănătoasă este friteuza cu aer?
În ceea ce privește dezbaterea despre cât de sănătoasă este friteuza cu aer în comparație cu cea clasică, în baie de ulei, nutriționistul Luis Zamora, citat de ABC, confirmă că este într-adevăr mai sănătoasă. Totuși, specialistul precizează că cele două metode sunt „complet diferite”. Atunci când se folosește friteuza tradițională, uleiul adaugă preparatului atât grăsimi, cât și calorii. În schimb, friteuza cu aer funcționează mai mult ca un cuptor, explică Luis Zamora, așa că nu adaugă calorii suplimentare.
Însă aici apare „trucul”: „Friteuza cu aer nu este magică”, punctează nutriționistul.
Totul depinde de ce alimente sunt introduse în ea. Dacă este folosită pentru a „prăji fără ulei” produse ultraprocesate, precum nuggets sau șnițele din supermarket, așa cum menționează nutriționistul, nu va fi o opțiune prea sănătoasă. „Ți se pare că orice bagi în airfryer e sănătos, dar nu e așa – totul depinde de ce alegi să gătești.” Așadar, pentru a profita la maximum de acest aparat, este esențial să alegem alimente care sunt în sine benefice pentru organism.
