Nucile de macadamia sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Beneficiile lor pot include, potrivit healthline.com, pierderea în greutate, îmbunătățirea sănătății intestinale și protecție împotriva unor afecțiuni precum diabetul sau bolile de inimă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ce sunt nucile de macadamia?
Nucile de macadamia sunt nuci provenite din arbori, cu o aromă delicată, asemănătoare untului, și o textură cremoasă.
Originari din Australia, arborii de macadamia sunt cultivați acum în diverse regiuni ale lumii, cum ar fi Brazilia, Costa Rica, Hawaii și Noua Zeelandă.
Ca majoritatea altor tipuri de oleaginoase, nucile de macadamia sunt bogate în nutrienți și compuși vegetali benefici. Sunt, de asemenea, asociate cu mai multe beneficii, inclusiv îmbunătățirea digestiei, sănătatea inimii, controlul greutății și reglarea glicemiei.
Beneficii pentru sănătate ale nucilor de macadamia
Nucile de macadamia sunt bogate în nutrienți
Nucile de macadamia sunt bogate în calorii și conțin grăsimi sănătoase, vitamine și minerale.
O porție de 28 de grame oferă:
- Calorii: 204
- Grăsimi: 23 grame
- Proteine: 2 grame
- Carbohidrați: 4 grame
- Zahăr: 1 gram
- Fibre: 3 grame
- Mangan: 58% din valoarea zilnică recomandată (VZR)
- Tiamină (B1): 22% VZR
- Cupru: 11% VZR
- Magneziu: 9% VZR
- Fier: 6% VZR
- Vitamina B6: 5% VZR
Nucile de macadamia sunt bogate în grăsimi mononesaturate, care pot îmbunătăți sănătatea inimii prin scăderea colesterolului total și LDL (rău). De asemenea, sunt sărace în carbohidrați și zahăr și conțin o cantitate moderată de fibre, ceea ce le face potrivite pentru persoanele cu diabet.
Nucile de macadamia sunt bogate în antioxidanți
La fel ca alte oleaginoase, nucile de macadamia sunt o sursă excelentă de antioxidanți.
Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, molecule instabile care pot deteriora celulele și crește riscul de boli precum diabet, Alzheimer și boli cardiovasculare.
Au niveluri ridicate de flavonoide și tocotrienoli (o formă de vitamina E), compuși care pot reduce inflamația, scădea colesterolul și proteja împotriva cancerului și bolilor neurodegenerative.
Nucile de macadamia pot susține sănătatea inimii
Mai multe studii arată că un consum zilnic a 8–42 grame de nuci de macadamia poate reduce colesterolul total și LDL cu până la 10%.
De asemenea, pot reduce markerii inflamației, cum ar fi leucotrienul B4 – inflamația fiind un factor de risc pentru bolile cardiace.
Nucile de macadamia pot reduce riscul de sindrom metabolic
Sindromul metabolic este un grup de factori de risc – niveluri ridicate de zahăr și colesterol – care cresc riscul de AVC, boli de inimă și diabet de tip 2.
Diete bogate în oleaginoase, inclusiv macadamia, sunt asociate cu un control mai bun al glicemiei și cu scăderea hemoglobinei A1c (marker pentru controlul pe termen lung al glicemiei).
Nucile de macadamia pot susține pierderea în greutate
Deși sunt bogate în calorii, pot susține pierderea în greutate datorită conținutului de fibre și proteine, care reduc senzația de foame și cresc sațietatea.
O parte din grăsimea din nuci rămâne neabsorbită în timpul digestiei, ceea ce înseamnă că aportul real de calorii poate fi mai mic decât se credea.
Un studiu pe femei japoneze a arătat că cele care au consumat nuci de macadamia zilnic timp de trei săptămâni au pierdut în greutate, spre deosebire de cele care au consumat unt sau cocos.
Nucile de macadamia pot îmbunătăți sănătatea intestinală
Conțin fibre solubile, care acționează ca prebiotice – hrănesc bacteriile intestinale benefice.
Aceste bacterii produc acizi grași cu lanț scurt (SCFA), care reduc inflamația și pot proteja împotriva afecțiunilor precum sindromul de intestin iritabil, boala Crohn și colita ulcerativă.
Alte beneficii potențiale ale nucilor de macadamia
Cercetările preliminare sugerează că nucile de macadamia ar putea oferi și alte beneficii:
- Proprietăți anticancerigene: Flavonoidele și tocotrienolii ar putea ajuta la combaterea celulelor canceroase (în studii de laborator).
- Susținerea sănătății creierului: Pot proteja celulele nervoase de boli precum Alzheimer și Parkinson.
- Longevitate: Consumul regulat de nuci este asociat cu un risc redus de moarte prematură (cu până la o treime).
Nucile de macadamia sunt ușor de adăugat în dietă
Se găsesc în majoritatea supermarketurilor sau online și sunt versatile:
- Se pot consuma crude, prăjite uscat (nu în ulei), măcinate sau ca unt de macadamia.
- Pot înlocui crutoanele în salate sau fi adăugate în supe, iaurt, fulgi de ovăz, deserturi.
- Se pot transforma în lapte sau brânză vegetală.
- Se păstrează la temperatura camerei între una și cinci luni (în recipient etanș) sau până la un an la frigider.
