Nou focar de Pesta micilor rumegătoare în România/Până în prezent au fost confirmate 58 de focare

pesta micilor rumegatoare, grecia, sprijin financiar, despagubiri, comisia europeana Sursa foto: Dpimborough | Dreamstime.com

Un nou focar de Pesta micilor rumegătoare a fost raportat marți, 13 august 2024, de autoritățile românești în platforma electronică WAHIS a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.

Potrivit datelor consultate de G4Food, focarul a fost confirmat în localitatea Ceamurlia de Sus, din județul Constanța. Dintr-un număr total de 160 de ovine, au fost depistate 20 de cazuri clinice. 

De la declanșarea bolii, au fost confirmate până în prezent și raportate pe platforma WAHIS 58 de focare de PRM. Primul focar a fost raportat în 20 iulie 2024. 

G4Food menționează că PMR nu are istoric în România, fiind o premieră în istoria epizootiilor din sectorul zootehnic românesc. 

Pe teritoriul Uniunii Europene, boala a fost confirmată prima oară în 2018, în Bulgaria.

La jumătatea lunii iulie, PMR a fost înregistrată și în Grecia, unii responsabili politici și agricoli eleni acuzând România că este sursă a virusului, transmis pe liniile comerciale cu animale vii. Mai mult, a fost formulată și acuzația că boala exista de mai multă vreme în țara noastră. 

Cele mai multe focare sunt, în prezent, în județele Constanța și Tulcea. Boala a fost raportată și în Ialomița și Timiș.

Autoritățile românești, în colaborare cu Comisia Europeană, au instituit zone de restricții în județele Tulcea, Constanța, Ialomița, Brăila, Galați, Călărași, Timiș și Caraș-Severin, mișcarea animalelor în afara acestor zone fiind interzisă. 

PMR nu se transmite la om.

Citește și Update: Numărul focarelor de Pesta micilor rumegătoare în România a urcat la 57/ANSVSA cere crescătorilor de ovine să notifice imediat orice suspiciune de boală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *