Majoritatea covârșitoare a oamenilor aruncă semințele de pepene galben după ce mănâncă fructul, considerându-le resturi alimentare. Însă, în realitate, sunt foarte bogate în nutrienți benefici și miezul lor poate fi folosit în tot felul de preparate. Similar cu semințele de dovleac sau cele de pepene roșu, dacă vrem, cu care pepenele galben se înrudește.
Pepenele galben (Cucumis melo), care face parte din familia Cucurbitaceelor și este cunoscut și apreciat pentru dulceața și aroma miezului său. Potrivit portalului my-personaltrainer.it, miezul său este bogat în fibre, vitamina K, magneziu și folati, iar semințe de pepene galben sunt foarte bogate în proteine. Totodată, ele au un conținut considerabil de acizi grași și compuși fenolici, care ajută la menținerea sănătății inimii.
O treime din șemințele de pepene galben sunt proteine
Semințele de pepene galben au un profil nutrițional foarte interesant, care face ca ele să se înscrie cu brio în categoria superfood. Departe de a fi un simplu rest alimentar, acestea au un nivel proteic extrem de generos, 100 g de semințe de pepene galben conțin peste 30 g de proteine: în special acid glutamic, arginină și triptofan, ceea ce le face o alternativă valoroasă de aminoacizi esențiali.
De asemenea, conțin acizi fenolici, flavonoide, tocoferol și fitoestrogeni, compuși benefici pentru organism. Printre vitaminele și mineralele prezente în semințele de pepene galben se numără:
- Vitaminele A, C, B3, B6, B9
- Caroten
- Sodiu, magneziu, potasiu, calciu
- Fier, zinc, iod, fosfor, seleniu, mangan
Acidul glutamic din compoziția lor îmbunătățește funcția intestinală și susține sistemul imunitar, în timp ce arginina este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sportivilor și persoanelor care doresc să își îmbunătățească forma fizică, contribuind la reducerea grăsimii corporale și la creșterea masei musculare. Mai mult decât atât, semințele de pepene galben conțin acid galic și acid vanilic, substanțe cu puternice efecte antiinflamatoare și anticancerigene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Beneficiile consumului de semințe de pepene galben
Semințele de pepene galben aduc numeroase beneficii pentru sănătatea întregului organism, printre care:
-Îmbunătățirea funcției intestinale
-Protejarea inimii
-Reducerea riscului de boli cardiovasculare
-Întărirea sistemului imunitar
-Combaterea grăsimii localizate (datorită argininei)
-Creșterea masei musculare
-Efect antiinflamator (datorită acidului galic și acidului vanilic)
-Proprietăți antibacteriene, antifungice și antimicotice
-Activitate antioxidantă
-Combaterea stresului oxidativ (datorită resveratrolului, care neutralizează radicalii liberi)
-Efect anticancerigen
-Îmbunătățirea somnului
-Scăderea tensiunii arteriale
-Reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului
Cum se prăjesc semințele de pepene galben
Înainte de a fi consumate, trebuie prăjite sau cel puțin uscate foarte bine, pentru că sunt fibroase și au o textură lemnoasă. Procedura cea mai simplă de la a la z este următoarea: după ce pepenele a fost tăiat, semințele trebuie curățate de filamentele care le însoțesc și le tin unite. Se spală apoi sub jet de apă într-o strecurătoare pentru a îndepărta resturile de pulpă și sucul lipicios.
Ulterior, semințele pot fi uscate în mod natural, întinse pe un prosop de bucătărie sau pe hârtie de copt antiaderentă și lăsate la soare, întorcându-le din când în când. O altă metodă este prăjirea la cuptor: se așează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă la 100-120°C timp de aproximativ 10 minute.
Odată uscate, ele pot fi utilizate în bucătărie în diferite feluri, asemănător semințelor de pepene verde:
– se pot adăuga în salate, sandvișuri sau paste, pentru că odată prăjite își schimbă textura lemnoasă și devin crocante-se pot măcina și transforma în pulbere, care poate fi adăugată în supe și ciorbe
-se pot adăuga în aluaturi de pâine, biscuiți sau alte produse de panificație-se pot folosi în compoziția batoanelor proteice, împreună cu fructe deshidratate sau oleaginoase, pentru un snack sănătos la birou sau la sală
– pot înlocui foarte bine semințele de susan în prepararea unui gomasio de casă, folosit ca aromatizator pentru mâncare mai sănătos, în loc de sare