Pachetul de măsuri fiscale pentru care Executivul și-a asumat răspunderea luni a stârnit un val de reacții în toate domeniile. Despre cum sunt percepute viitoarele efecte asupra agriculturii, am stat de vorbă cu Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli din România (LAPAR).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Cu TVA, chestiunea se pune la fel ca și cea cu subvențiile. Unde se regăsesc toate acestea? În preț! Deci, e clar: creșterea TVA va scumpi traiul!”, a spus, pentru G4Food, președintele LAPAR, Nicu Vasile.
După părerea domniei-sale, agricultura românească se află într-o situație foarte periculoasă, în ciuda faptului că prea puțini sunt aceia care sesizează. „Industria chimică a României nu mai există. Petrochimia e în aceeași situație. Și lucrurile stau la fel în toate sectoarele legate de agricultură, de la producătorii de utilaje la cei de semințe. În această situație, totul este cumpărat de la alții, la prețurile dictate de ei. Producția se duce către aceleași entități, dar, evident, la prețurile dictate de ele. În acest context, nu mai putem decât să constatăm că agricultura României a devenit un sector captiv, care depinde de alții”, arată Nicu Vasile.
Pe de altă parte, el este de părere că există o lipsă de interes a factorilor politici. „Aceasta este dublată și de o lipsă de oameni cu o pregătire solidă în domeniu. Doar așa se poate explica de ce am ajuns unde suntem acum. La nivelul întregii țări teritoriul agricol e divizat în 64 de milioane de sole, ca în 1907. Și vorbim de digitalizare? Digitalizarea ar trebui pornită de la nivel central și întinsă către agricultori, nu invers, așa cum se încearcă acum”, a exemplificat președintele LAPAR.
„Din 9,7 milioane de hectare, cât reprezintă teritoriul arabil al țării, 4,7 milioane de hectare sunt nefiscalizate. Proprietarii acestor terenuri se află, practic, în afara consultanței pe care ar trebui să o primească de la MADR, APIA, institutele de cercetare, Agenția Națională Fitosanitară, etc. Și atunci, ne mai mirăm de faptul că agricultura românească este una neperformantă? Producțiile sunt mici, raportate la cele obținute în alte țări. Dar a analizat cineva rata rentabilității în ferme și, în funcție de asta, să se elaboreze vreo strategie coerentă?”, întreabă Nicu Vasile.
Concluzia sa este că noile măsuri fiscale vor duce la o creștere a prețurilor și, în general, la o îngreunare a situației generale a agriculturii din România.