Procesul de preparare a ceaiului preferat poate avea unele beneficii suplimentare pe care nici nu le bănuiai. Un nou studiu, publicat în ACS Food Science & Technology, a descoperit că prepararea ceaiului poate elimina, potrivit eatingwell.com, metalele grele din apa potabilă.
Cei care locuiesc într-o casă veche sau care primesc apă dintr-un puț ar trebui să testeze apa, dacă sunt îngrijorați de riscul expunerii la plumb. Ceaiul măcinat fin, lăsat la infuzat o perioadă lungă de timp – de exemplu, peste noapte – s-a dovedit a elimina cele mai multe metale grele.
Cum poți preveni expunerea la metale grele
Probabil știi că metalele grele – precum plumbul, cadmiul, mercurul și arsenicul – pot apărea uneori în alimentația și apa noastră. Deși unele dintre aceste metale apar natural în solurile și cursurile de apă, ele pot fi amplificate de utilizările industriale din trecut și poluare.
Din fericire, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA testează metalele grele în alimentele noastre – dar apa poate complica puțin lucrurile. Dacă ai apă de la sistemul public, orașul sau comuna ta ar trebui să o testeze regulat pentru contaminanți. Dar dacă ai un puț privat sau o casă veche cu instalații din plumb, există riscul ca apa ta să conțină o cantitate nesănătoasă de metale grele – și aici apare riscul. Pentru copii, în special, expunerea semnificativă la plumb poate deveni periculoasă.
Ceaiul infuzat ar putea fi soluția pentru a scăpa de metalele grele
Deoarece cercetătorii caută mereu modalități de a reduce expunerea umană la toxine, specialiștii de la Universitatea Northwestern au venit cu o abordare inovativă și au testat dacă ceaiul infuzat ar putea filtra metalele grele din apă. Rezultatele lor au fost publicate, recent, în ACS Food Science & Technology.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Pentru a realiza studiul, cercetătorii au testat mai multe tipuri de ceaiuri „adevărate” – ceai negru, verde, oolong și alb – precum și mușețel și rooibos. Au inclus atât ceaiuri cu frunze libere, cât și ceaiuri la plicuri comerciale.
Mostrele de apă au fost intenționat contaminate cu cantități cunoscute de metale – plumb, crom, cupru, zinc și cadmiu – și încălzite aproape de punctul de fierbere. Ceaiul a fost apoi lăsat la infuzat pentru diferite perioade de timp – de la câteva secunde până la 24 de ore. După infuzare, s-a măsurat cantitatea de metal rămasă în fiecare mostre de apă – acum ceai.
Pe lângă testarea ceaiurilor, cercetătorii au vrut să afle dacă plicurile de ceai au avut vreo influență asupra absorbției contaminanților din apă. În această fază, au testat plicuri de ceai goale, realizate din bumbac, nailon sau celuloză.
Plicurile de ceai realizate din celuloză au filtrate cel mai bine metalele grele
Referitor la plicurile de ceai, cercetătorii au descoperit că plicurile din bumbac și nailon nu au eliminat aproape deloc metale grele. În schimb, plicurile din celuloză au funcționat incredibil de bine. Cercetătorii presupun că acest lucru are legătură cu suprafața plicurilor din celuloză. Cu cât suprafața disponibilă pentru ca ionii de metal să se lipească este mai mare, cu atât mai eficient. Celuloza este un material biodegradabil natural din pulpă de lemn, oferind o suprafață mai texturată decât materialele sintetice mai netede, precum nailonul.
Totuși, nailonul prezintă o altă problemă. „Plicurile de ceai din nailon sunt deja problematice pentru că eliberează microplastice,” spune Benjamin Shindel, student la doctorat la Northwestern și unul dintre autorii studiului, într-un comunicat de presă. Shindel adaugă că majoritatea plicurilor de ceai folosite astăzi sunt realizate din materiale naturale, precum celuloza, iar deși acestea pot elibera microparticule de celuloză în corpul nostru, organismul nostru le poate gestiona pentru că sunt materiale naturale.
Frunzele de ceai măcinate fin au absorbit cel mai bine metalele grele
Referitor la ceaiul propriu-zis, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu frunzele de ceai întregi, frunzele de ceai măcinate fin au absorbit puțin mai mulți ioni metalici. Ca și în cazul plicurilor de ceai, cercetătorii cred că acest lucru se datorează suprafeței mai mari a frunzelor de ceai măcinate comparativ cu frunzele întregi. De asemenea, au descoperit că ceaiul negru părea a fi cel mai eficient pentru a elimina metalele grele din apă.
„Când frunzele de ceai sunt procesate pentru a deveni ceai negru, acestea se șifonează și porii lor se deschid. Aceste șifonări și pori adaugă mai multă suprafață. Măcinarea frunzelor de ceai crește, de asemenea, suprafața, oferind mai multă capacitate de legare” explică Shindel.
Eliminarea metalelor grele ține de timpul de infuzare a ceaiului
În plus, față de tipul și măcinarea ceaiului, timpul de infuzare s-a dovedit a fi cel mai semnificativ factor în capacitatea frunzelor de ceai de a se lega de ionii metalici. Cu cât timpul de infuzare este mai lung, cu atât mai mult metal a fost eliminat. Shindel notează că infuzarea plicului de ceai doar câteva secunde nu va face prea multe pentru a elimina metalul. Dar infuzarea mai mult timp și chiar peste noapte – cum ar fi atunci când faci ceai pentru a-l bea rece – poate elimina majoritatea metalului din apă.
Deoarece timpul de infuzare a fost factorul decisiv în determinarea cantității de metal eliminat din apă, indiferent de tipul de ceai pe care îl prepari, lasă-l să infuzeze mai mult. Dacă nu îți place ceaiul atât de tare, prepară o cantitate mai mare de apă și lasă-l să stea mai mult. Îl poți întotdeauna reîncălzi dacă se răcește prea mult.
