Ni se spune adesea să includem mai mult pește și fructe de mare în dieta noastră. Cu toate acestea, potrivit unor noi cercetări, consumul de prea multe astfel de alimente ne poate expune la „substanțe chimice veșnice”, transmite Newsweek.
Aceste chimicale pot fi găsite într-o serie de produse de zi cu zi, de la hârtie igienică, la ambalaje alimentare, cosmetice și ață dentară. Potrivit Agenției pentru Substanțe Toxice și Registrul Bolilor din SUA, aceste așa-numite „substanțe chimice veșnice” pot duce la creșterea colesterolului și a tensiunii arteriale, la reducerea imunității, la probleme de reproducere și la un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer.
Așa cum sugerează și numele lor, aceste substanțe chimice se descompun foarte încet în timp. Substanțele se găsesc în soluri, oceane și cursuri de apă din întreaga lume.
„Majoritatea cercetărilor existente se concentrează asupra nivelurilor de chimicale în speciile de apă dulce, care nu sunt ceea ce mănâncă în primul rând oamenii”, a declarat Megan Romano, profesor asociat la Școala de Medicină Giesel de la Dartmouth College.
Într-un nou studiu, publicat în jurnalul Exposure and Health, Romano și colegii săi au încercat să umple acest gol prin asocierea datelor privind concentrațiile de substanțe chimice veșnice din fructele de mare proaspete cu analize la nivel de stat privind obiceiurile de consum de fructe de mare în New Hampshire.
CITEȘTE ȘI: STUDIU: Înlocuirea cărnii roșii cu hering, sardine sau anșoa ar putea salva 750.000 de vieți în fiecare an
New Hampshire se numără printre cei mai mari consumatori de fructe de mare din SUA, ceea ce îl face un stat ideal pentru a înțelege amploarea expunerii noastre la chimicale prin intermediul peștelui și al crustaceelor.
Pentru a colecta aceste date, echipa a măsurat nivelurile de substanțe chimice veșnice în eșantioane din cele mai consumate specii marine din New Hampshire: cod, homar, somon, scoici, creveți și ton. Creveții și homarul au avut cele mai mari concentrații, cu o medie de 1,74 și, respectiv, 3,30 nanograme pe gram de carne.
Este dificil de știut cu exactitate unde și cum intră aceste substanțe chimice veșnice în lanțul alimentar marin. Cu toate acestea, cercetătorii spun că unele crustacee pot fi deosebit de vulnerabile la acumularea lor în carnea lor datorită faptului că se hrănesc și trăiesc pe fundul mării, precum și datorită proximității lor față de coastă, unde sursele de astfel de substanțe sunt probabil mai răspândite.
Cu toate acestea, Romano a adăugat că, deși substanțele chimice veșnice sunt prezente în multe specii de fructe de mare, acest lucru nu ar trebui să descurajeze oamenii să includă fructele de mare într-o dietă echilibrată și sănătoasă.
„Recomandarea noastră nu este să nu mâncați fructe de mare – fructele de mare sunt o sursă excelentă de proteine slabe și acizi grași omega”, a spus ea.
Sursa foto: Pexels/Valeria Boltneva