Toamna, fie că mergi prin piețe sau dai o fugă până la țară, îți aduci fără să vrei aminte de copilărie. Mustul, această sărbătoare a toamnei, este irezistibil în această perioadă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Hai să vedem însă cum se obține el, dacă este o băutură cu beneficii pentru sănătate, dar și dacă are anumite contraindicații de consum.
Cum se obține mustul
Cred că oricine a copilărit la țară își aduce aminte cum se obține mustul. Este un spectacol ce, o dată văzut, îți rămâne în minte. Mustul este sucul proaspăt obținut prin presarea strugurilor copți. După recoltare, boabele sunt zdrobite, iar lichidul rezultat este mustul, un amestec natural de apă, zaharuri, vitamine, minerale și antioxidanți.
Dacă este lăsat să fermenteze, drojdiile din coaja strugurilor transformă zahărul în alcool și dioxid de carbon, proces prin care mustul devine vin.
Beneficii pentru sănătate
Deși este dulce, mustul are câteva beneficii datorită compoziției naturale:
-
Antioxidanți (resveratrol, flavonoide, vitamina C), protejează celulele și susțin sănătatea cardiovasculară.
-
Vitamine și minerale, conține potasiu, magneziu, vitamine din complexul B. Nu sunt cantități însemnate pentru doza zilnică recomandată unui adult, dar ele sunt prezente în compoziția sa.
-
Hidratare și energie rapidă, zaharurile naturale oferă un „boost” de energie. De fiecare dată când mâncăm ceva dulce „prindem aripi”, cel puțin pe moment.
-
Susține digestia datorită conținutului de fibre solubile și acizi organici.
Indice glicemic și calorii
-
Indice glicemic (IG): 50–60 → considerat moderat spre ridicat. În această sferă de conținut de zaharuri trebuie să fim precauți în a consuma cantități mari de must, mai ales dacă avem o atenționare medicală în acest sens.
-
Calorii: aproximativ 60–70 kcal/100 ml, în funcție de soiul de struguri și concentrația de zahăr.
Asta înseamnă că un pahar de 250 ml are între 150 și 175 kcal. Așadar, mustul se bea cu paharul sau cana și nu cu sticla.
Este bun pentru diabetici?
Aici trebuie mare atenție. Deși suntem ademeniți de faptul că este un produs natural, neprocesat, faptul că este totuși un suc dulce nu trebuie ignorat.
Mustul are zahăr natural mult (glucoză și fructoză), ceea ce îl face nepotrivit pentru un consum zilnic în cazul persoanelor cu diabet.
Poate provoca creșteri rapide ale glicemiei.
Totuși, în cantități foarte mici (50–100 ml), ocazional și asociat cu mese bogate în fibre și proteine, poate fi consumat, dar doar cu acordul medicului sau al nutriționistului. Oricum, exagerările de orice gen trebuie evitate.
Când să îl bei și cât
Cel mai bine este consumat dimineața sau la prânz, după masă, pentru că oferă energie și corpul are timp să proceseze zaharurile.
Evită să îl bei seara, pentru că zahărul poate perturba somnul și fermentația poate crea disconfort digestiv.
Cantitatea recomandată pentru o persoană sănătoasă: un pahar mic (150–200 ml), ocazional, nu zilnic.
Balonează sau nu?
Da, mustul poate provoca balonare, mai ales dacă este băut în cantități mari. Motivul este fermentația naturală, care produce gaze chiar și după ce a fost stors. Persoanele cu colon iritabil sau sensibilitate digestivă ar trebui să consume cu prudență, doar de gust, câteva guri.
Conține alcool?
Mustul proaspăt, imediat după stoarcere, nu conține alcool.
Însă, dacă este lăsat la temperatura camerei mai mult de 24–48 de ore, începe fermentația și se formează alcool (în concentrații mici, la început).
Practic: cu cât trece timpul, cu atât crește cantitatea de alcool și mustul devine vin tânăr.
Concluzie: Mustul este o băutură delicioasă și plină de antioxidanți, dar are și un conținut ridicat de zahăr. E ideal ca mic răsfăț de toamnă, băut proaspăt, în porții mici și de preferat la primele ore ale zilei, după o masă ce nu conține alimente dulci. Persoanele cu diabet sau probleme digestive trebuie să consume cu moderație.
