Motivul pentru care ar trebui să eviți paiele de hârtie / Nu sunt mai sănătoase, ci, dimpotrivă: conțin chimicale dăunătoare sănătății

Paiele de hârtie nu sunt câtuși de puțin mai sănătoase, ci conțin o mulțime de chimicale dăunătoare Foto: Dreamstime

Poate te-ai gândit să folosești paiele de hârtie în locul celor din plastic, pentru că sunt mai „prietenoase cu natura” și mai sănătoase. Din păcate, este doar o iluzie. Poate că sunt mai prietenoase cu natura, dar nu și cu corpul tău. Asta pentru că hârtia folosită la realizarea lor este plină de chimicale care persistă în corp, cel puțin asta susține Food and Wine. De altfel, nici cele de sticlă sau bambus nu sunt atât de sigure.

În 2023, cercetătorii de  la Universitatea din Anvers, Belgia, au publicat un studiu în jurnalul Food Additives & Contaminants care a analizat 39 de branduri diferite de paie fabricate din cinci materiale: hârtie, bambus, sticlă, oțel inoxidabil și plastic. Studiul a descoperit substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute drept „chimicale veșnice” (pentru că rămân ân corp timp îndelungat), în toate paiele, cu excepția celor fabricate din oțel inoxidabil. Poate cel mai surprinzător este faptul că PFAS au fost detectate cel mai frecvent în paiele fabricate din materiale pe bază de plante, precum cele din hârtie și bambus.

Motivul pentru care paiele pe bază de plante conțin astfel de reziduuri chimice, au notat autorii, este probabil dorința producătorilor de a le face rezistente la apă. Așa cum s-a mai spus, chimicalele PFAS, care sunt în mii de variante, au fost utilizate în produse de consum încă din anii ’50. Regulatory Council of Interstate Technology a menționat că aceste substanțe sunt populare deoarece oferă rezistență la ulei, apă, pete și murdărie, precum și stabilitate termică și reducerea fricțiunii. Acestea sunt caracteristici ideale pentru a păstra un pai din hârtie intact atunci când savurezi un smoothie dens.

„Chimicalele veșnice”, dăunătoare sănătății 

„PFAS sunt acele super-chimicale care pot face aproape orice, de la a preveni lipirea mâncării de tigaie până la a-ți permite să porți o haină care respinge apa și multe altele,” a explicat dr. David Nadler, profesor asistent de cercetare la New York Institute of Technology, într-un interviu. „Istoria ne arată că aceste tipuri de super-chimicale, care par a face orice, tind să fie cele mai periculoase.”

Aceste chimicale, care au câștigat porecla de „chimicale veșnice” deoarece se descompun extrem de lent, au fost asociate cu o gamă largă de consecințe negative asupra sănătății, de la modificarea nivelului de colesterol, până la perturbarea sistemului imunitar uman.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Dietă bogată în fructe de mare poate crește riscul 

Totuși, aceasta nu este singura veste proastă pentru cei care iubesc paiele din hârtie, care probabil cred că fac o alegere mai bună pentru mediu. După cum a arătat studiul, prezența acestor chimicale arată că aceste produse „nu sunt neapărat biodegradabile și utilizarea lor poate contribui la expunerea oamenilor și a mediului la PFAS.”

Cercetătorii au subliniat că nu este clar cât din cantitatea totală de PFAS găsită în paiele din hârtie și bambus provine din procesul de fabricație sau din „concentrațiile de fundal” generate de procedurile de reciclare – adică chimicalele ar fi putut fi deja prezente pe hârtie, indiferent de forma sa anterioară transformării în pai. Cu toate acestea, ei au sugerat că opțiunea mai sustenabilă ar fi paiele din oțel inoxidabil, care „pot fi refolosite, nu conțin PFAS și pot fi complet reciclate.”

Deși este puțin probabil ca localurile să ofere gratuit paie din oțel inoxidabil, cea de-a doua cea mai bună opțiune ar fi să renunți complet la paie, soluționând astfel atât problema chimicalelor, cât și pe cea de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *