Când are sens să ai un mixer planetar în bucătărie și de care? Există variante cu diferite combinații de accesorii: tel, spirală, paletă sau brațe

este util un mixer planetar cand e util un mixer planetar cum se foloseste mixerul planetar paine cu maia cozonac mixer planetar foto: freepik.com

Torturi, tarte dulci sau sărate sau orice fel de desert, sau chiar pâine, pizza, focaccia sau conozac. Sunt, toate, preparate pentru care e mai simplu și mai rapid dacă folosim un aparat electric decât dacă facem totul manual. Dincolo de rezultatul net superior. Cu atât mai mult dacă le preparăm des, un mixer planetar se poate dovedi util, mai ales datorită dimensiunilor sale reduse, cât și pentru versatilitatea sa.

Se numește mixer planetar pentru că paleta sa se mișcă într-un mod similar mișcării planetelor în jurul soarelui: se rotește atât în jurul axei verticale a aparatului, cât și în jurul propriei axe.

Acest interesant aparat electrodomestic de bucătărie vine, de obicei, cu trei accesorii fundamentale:

-telul – utilizat pentru a bate și a monta compozițiile ușoare, precum bezelele, mousse-urile sau frișca

-paleta în formă de K  – ideală pentru aluaturi mai dense, precum aluatul fragede, cu unt

-spirală – folosit pentru aluaturile dospite, precum cel de pâine simplă sau de pizza

-cu brațe – util când am depășit nivelul de începător și trecem la aluaturi mai complexe

Unele mai au și un al patrulea tip de accesoriu, un tel din fire metalice mai groase, util pentru aluaturile de desert ceva mai compacte, cum ar fi checurile, dacă ne referim strict la gastronomia românească.

Există diferite mărci și modele de mixer planetar, capacitatea medie fiind de a prelucra într-o serie 2 kg de făină. La un volum al bolului de lucru de 5-7 litri. Uneori, bolul este detașabil, alteori, nu, în cazul modelelor de mai mici dimensiuni.

Au o putere medie în jur de 1000W și pot avea mai multe viteze. Dar există, firește, și modele cu o capacitate mai mare, semiprofesionale sau chiar profesionale.

Modelul cu brațe este preferabil în cazul pâinii cu maia sau cozonacului

Este un model de mixer planetar care se apropie ca metodă de lucru de un malaxor de pâine. Brațele sale pot fi eficiente în cazul preparatelor cu timpi de frământare mai lungi, cum este pâinea cu maia.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Mecanismul său implică două brațe metalice care se mișcă de jos în sus, combinând această acțiune cu rotația bolului în sens invers acelor de ceasornic. Această tehnică permite oxigenarea optimă a aluatului și previne, totodată, supraîncălzirea acestuia. Este știut, în lumea pasionaților de pâine cu maia, că glutenul se formează mai bine la temperaturi scăzute și cu o cantitate mai mare de apă, pe care făina are nevoie să o absoarbă treptat.

În funcție de tipologie, capacitate, marcă, model și complexitate, poate avea un preț foarte variabil. Pe  piețele internaționale pornește de la un preț de circa 50 de euro. Poate ajunge la un nivel de preț chiar de ordinul miilor de euro, în cazul mărcilor profesionale, care mai au și alte funcții încorporate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *