Miniștrii agriculturii din UE reiau cearta pe tema interdicțiilor privind „friptura vegetală” / Denumirea lactatelor, precum „lapte” și „brânză”, sunt protejate de legislația UE încă din 1987, pe când produsele din carne nu sunt protejate

carne, carne vegetala, studiu, danone

Analiză Euractiv, via Rador:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Denumirea lactatelor, precum „lapte” și „brânză”, sunt protejate de legislația UE încă din 1987, pe când produsele din carne nu sunt protejate.

O coaliție de state UE – inclusiv mari producători alimentari precum Franța, Spania și Italia – își va relua săptămâna viitoare demersurile menite a convinge Comisia Europeană să interzică utilizarea denumirilor tradiționale de carne pentru produsele vegetale promovate în calitate de substitute, notează G4Media.

Un grup de cel puțin nouă țări se pregătește să relanseze la Consiliul Agricultură și Pescuit de săptămâna viitoare de la Luxemburg disputa privind etichetarea alimentelor vegetale.

„Aceste alimente vegetale sunt foarte des etichetate cu denumiri aparținând cărnii, ouălor, mierii, peștelui și produselor fabricate din acestea”, potrivit unei note consultate de Euractiv. În fruntea inițiativei sunt Cehia, Austria, Ungaria, Italia și Slovacia, beneficiind de susținerea Franței, Spaniei, României și Luxemburgului.

Denumirea lactatelor, precum „lapte” și „brânză”, sunt protejate de legislația UE încă din 1987, pe când produsele din carne nu sunt protejate.

„Prin urmare, e esențial ca alimentele care imită, simulează sau înlocuiesc alimentele de origine animală să nu inducă în eroare consumatorul prin etichetare cu privire la adevărata lor natură”, se adaugă în notă, reluându-se o solicitare mai veche a sectorului zootehnic.

Săptămâna trecută organizațiile Farm Europe și Eat Europe le-au trimis o scrisoare comisarilor Olivér Várhelyi și Christophe Hansen în contextul unei campanii a lor „Words Matter” [„Cuvintele contează” – n.trad.].

Coaliția statelor membre îi va solicita săptămâna viitoare Comisiei să prezinte o inițiativă în cadrul reformei legislative privind Organizarea Comună a Piețelor (OCP) – care urmează să facă parte din propunerea privind Politica Agricolă Comună post-2027, ce va fi prezentată la mijlocul lunii iulie.

Însă unii europarlamentari vor ca reforma să aibă loc mai repede. Eurodeputata franceză Céline Imart (PPE) a depus un amendament pentru definirea juridică a „produselor din carne” într-o propunere a Comisiei privind OCP, menită a le consolida fermierilor puterea de negociere.

„Produsele lactate sunt deja protejate de același regulament. De ce nu și carnea? Pentru că, haideți să vorbim pe șleau: această neclaritate în jurul denumirilor nu e vreun accident”, a declarat Imart pentru Euractiv, acuzând „anumite ONG-uri” că încearcă să impună „o viziune ideologică privind alimentele”.

Imart a declarat că termenii specifici produselor din carne sunt mult prea des „uzurpați” și că sunt necesare reguli mai stricte în contextul „apariției iminente a cărnii sintetice”.

„După diversele răsturnări de situație la care am asistat în Franța, acest amendament reprezintă o rază de speranță pentru liniștirea fermierilor și a consumatorilor”, a adăugat ea.

Nota care urmează a fi prezentată în cadrul Consiliului avertizează că, în lipsa unei acțiuni a UE, statele membre ar putea adopta propriile norme privind denumirile cărnii, ceea ce ar putea duce la o „fragmentare legislativă” în cadrul blocului comunitar.

Cehia, vârful de lance al inițiativei, a luat recent în considerare înăsprirea legislației proprii privind etichetarea pentru a restricționa utilizarea unor denumiri precum „cârnați” sau „chiftele”. Cu toate acestea ministrul agriculturii Marek Výborný a decis în cele din urmă să renunțe la idee.

„Am încredere în producători că își vor eticheta onest produsele […] Nu am ambiția de a da lecții sau de a educa oamenii”, a declarat el pe rețelele sociale.

Franța a încercat în special să impună restricții naționale în 2020 și 2022 – fără succes. Guvernul a interzis folosirea mai multor termeni utilizați tradițional pentru carne pentru produse vegetale alternative, dar instanța supremă a UE i-a respins interdicția fiindcă nu definise în prealabil prin lege denumirile respective.

Deși o instanță franceză a anulat restricțiile în ianuarie 2024, ONG-urile se tem că Parisul va încerca din nou interzicerea „fripturii vegetariene”.

Între timp Spania vecină devine un pionier în ce privește restricțiile de etichetare. Madridul a adoptat încă din 2014 o lege care definește peste 80 de produse din carne, interzicând efectiv utilizarea acestor termeni pentru produsele vegetale.

Surse din ministerul spaniol au declarat pentru Euractiv că guvernul evaluează acum eventuala necesitate a modernizării legislației, în urma problemelor pe care le-a avut Franța cu justiția.

Traducere Rador: Andrei Suba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *