Micii producători locali din Bihor, în premieră, cu produse autentice în “Raftul cu Bunătăţi Locale”/ Programul, lansat încă din 2023 de un retailer român pentru a încuraja micul producător

raftul cu bunatati locale a fost lansat de profi pentru a sprijini producatorii locali Foto: Profi

Un grup de 22 de producători bihoreni de alimente şi băuturi îşi vor putea vinde, începând de vineri, produsele autentice, tradiţionale, prin “Raftul cu Bunătăţi Locale” în cadrul celui mare program de susţinere al micilor producători derulat, din 2023, de o renumită reţea românească de magazine, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

“Clienţii români au primit foarte bine aceste program, lansat în 2023. Nevoia aceasta de produse locale este o nevoie care creşte, fiind un val foarte puternic. Românii îşi doresc să cumpere produse româneşti şi îşi doresc foarte mult să cumpere produse locale şi produse artizanale. Din păcate, există aşa o ruptură între un producător foarte mic şi retaileri foarte mari, pentru că avem cumva două realităţi diferite, constrângeri logistice şi atunci e greu de intrat în retail. Noi a trebuit să facem cumva o divizie separată care să se ocupe de acest proiect, încercând să ne mulăm pe capacitatea producătorului fără să-l forţăm în niciun fel. Ne dorim să fim un colac de salvare sau de sprijin, dar nu în a-l transforma într-o altă dimensiune pentru că vrem să păstrăm aceeaşi autenticitate a produsului şi aceeaşi scară mică, artizanală, iar extinderea să fie prin creşterea numărului de producători şi nu a producţiei”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general adj. al Profi, Călin Costinaş.

Pentru început, “Raftul cu Bunătăţi Locale” se va regăsi în patru magazine Profi selectate din judeţul Bihor, anume trei în Oradea şi unul în comuna Biharia, urmând ca, din 19 iunie, să fie inaugurat unul şi în magazinul Profi din comuna Sântandrei.

Evenimentul de lansare pentru judeţul Bihor a avut loc vineri, la Hotelul Hilton din Oradea, în prezenţa unor reprezentanţi ai supermarketului, oficiali din ANSVSA, parlamentari, invitaţi şi producători locali incluşi în program.

Respectând toate normele sanitare, cu o etichetare corectă şi într-o formă care să le pună în evidenţă conţinutul valoros, toate produsele sunt puse la vânzare în cantităţi limitate şi doar în magazinele selectate pentru a permite producătorilor să îşi păstreze modul de preparare şi calitatea tradiţionale, fără a insista pe cantitate. Accentul este pus pe prospeţime şi producţia artizanală specifică fiecărei localităţi sau zone în care acestea sunt expuse.

“Este un proiect de suflet, în care noi ne conectăm cu comunităţile locale, cu tradiţiile şi cu strămoşii noştri, este un proiect prin care ducem mai departe aceste tradiţii, pentru a face legătura între bunici şi nepoţi. Acest proiect ne-a surprins foarte plăcut şi am văzut senzaţia, ca şi în Avatar, că ne conectăm cu o altă lume. O lume cu alte unităţi de măsură, nu discutăm de cifre de afaceri sau de profit, ci discutăm de produs, de tradiţii, de emoţii. E o lume care îţi dă speranţă”, a menţionat Călin Costinaş.

Potrivit directorului de sustenabilitate al Profi, Gabriela Sârbu, “Raftul cu Bunătăţi Locale” din Bihor oferă produse proaspete din carne, lactate, patiserie, panificaţie şi paste făinoase, vinuri, bere, sucuri naturale din fructe, dar şi conserve de legume şi fructe, cu un adaos comercial foarte mic.

Sunt 22 de de producători selectaţi, completând astfel oferta generoasă listată deja pe platforma http://Via-Profi.ro unde oricine poate ajunge la producătorii locali fără niciun fel de intermediere, având număr de telefon, locaţie gps etc.

“Încurajăm clienţii să meargă direct către producător, pentru că ceea ce nu poţi să înţelegi în contactul din magazin este sufletul, motivaţia din spatele proiectului. Încurajăm pe toţi consumatorii să caute şi să cumpere aceste produse, de oriunde, pentru că este singura formă în care noi reuşim să asigurăm continuitatea. Este şi responsabilitatea noastră de companie mare să ne întoarcem către comunitate şi să salvăm lucrurile frumoase din comunitate”, a subliniat Costinaş.

Lansat în septembrie 2022, programul “Raftul cu Bunătăţi Locale” a fost extins an de an ajungând în prezent în 12 judeţe, cu produse provenind de la peste 400 de producători locali.

Fost absolvent al Liceului agro-industrial din Salonta, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Ioan Oleleu, a reamintit demersurile făcute de Călin Costinaş, împreună cu instituţiile abilitate, pentru ca micii producători să poată să îşi comercializeze produsele şi în supermarketuri. Acesta a subliniat că “România poate să asigure hrana pentru mult mai mulţi locuitori decât o face acum” şi că “independenţa agro-alimentară a României trebuie să fie o prioritate pentru fiecare român”.

“Am demarat cel mai amplu proces de relaxare şi flexibilizare a legislaţiei privind funcţionarea unităţilor, în special a celor de capacitate mică, prin acordarea de derogări de la condiţiile generale şi specifice stipulate în regulamentele Uniunii Europene şi acest lucru a fost posibil datorită maturităţii şi datorită seriozităţii sistemului sanitar veterinar care de-a lungul timpului a girat cu succes partea de siguranţă a alimentelor la nivel naţional. Ne dorim ca, în perspectivă, alături de unităţile de capacitate mare care, astăzi, sunt tot mai multe şi fac schimburi intracomunitare cu produse procesate la noi cu multe ţări din Uniunea Europeană, dar şi activităţi de export în multe ţări de pe mapamond, ne dorim ca în perspectivă şi unităţile de capacitate mică să poată să facă acest lucru, iar produsele tradiţionale obţinute în mediul rural în special să fie prezente şi pe alte pieţe din Uniunea Europeană,” a declarat Ioan Oleleu.

La rândul său, deputata Arina Moş a afirmat că, în aceste vremuri, politicienii ar trebui să vorbească mai puţin şi să facă mai mult şi i-a felicitat pe toţi producătorii autentici, a căror muncă o respectă foarte mult, numindu-i “ambasadorii României”.

La festivitatea de inaugurare a “Raftului cu Bunătăţi Locale” au mai fost invitaţi să îşi împărtăşească gândurile şi emoţiile câţiva producători locali, precum Bogdan Lerescu, Radu Iova, Paul Olău şi Emil Tămăşan. În final, un grup de copii de la Ansamblul folcloric “Crişana” au încântat publicul cu câteva cântece şi dansuri populare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *