Medicii suștin că eliminarea unui anumit aliment comun previne apariția migrenelor/ Îl avem cu toții în frigider, dar o substanță prezentă în el ar putea declanșa durerile de cap foarte puternice

migrenaBUN Sursa foto: Pexels

Te confrunți cu dureri de cap sau migrene? Experții sugerează, potrivit express.co.uk, că eliminarea unor alimente ar putea fi soluția.

Ar putea brânza fi motivul pentru durerile tale de cap constante? Pentru iubitorii de brânzeturi, puține lucruri sunt mai satisfăcătoare decât să se răsfețe cu o brânză brie cremoasă sau o cheddar intensă.

Dar ce se întâmplă dacă următoarea ta îmbucătură pregătește terenul pentru o migrenă puternică? Cercetările sugerează o legătură între anumite tipuri de brânză și apariția durerilor de cap foarte puternice.

Tiramina din brânză, principalul vinovat?

Ar putea următorul tău platou de brânzeturi să fie un vinovat ascuns pentru migrena ta?

Suspectul principal din spatele migrenelor induse de brânză este tiramina, un compus care apare natural în alimentele fermentate și maturate. Tiramina se formează pe măsură ce proteinele se descompun, în timp, ceea ce înseamnă că brânzeturile maturate, cum ar fi cheddar, brânza albastră și parmezanul sunt foarte bogate în acest compus.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Tiramina poate afecta vasele de sânge și neurotransmițătorii, ceea ce poate duce la durerea pulsantă caracteristică migrenelor.

Conform unui studiu publicat în Journal of Neurology, persoanele sensibile la tiramină raportează, adesea, dureri de cap, la scurt timp după consumul de brânzeturi maturate. Acest lucru se întâmplă deoarece tiramina declanșează eliberarea norepinefrinei, ceea ce poate destabiliza tensiunea arterială și cauza modificări vasculare în creier—factori esențiali în apariția migrenelor.

Sunt unele brânzeturi mai periculoase decât altele?

Da, se pare că nu toate brânzeturile sunt la fel, în ceea ce privește declanșarea migrenelor. Cele cu un conținut mai mare de tiramină, cum ar fi Roquefort, Gouda și Stilton, sunt mai susceptibile să provoace dureri de cap.

Brânzeturi precum mozzarella, brânza elvețiană și feta conțin cantități moderate de tiramină, în timp ce brânza de vaci, brânza cremă și ricotta sunt considerate opțiuni mai sigure pentru cei cu migrene.

Cine este cel mai expus riscului de migrenă, după consumul de brânzeturi?

Nu toată lumea va experimenta migrene după ce consumă brânză, dar anumite persoane sunt mai susceptibile. Persoanele cu o predispoziție genetică la declanșatori alimentari sau cele care se confruntă cu fluctuații hormonale sunt foarte vulnerabile. În plus, un studiu realizat de Migraine Trust subliniază că femeile au de trei ori mai multe șanse să experimenteze migrene decât bărbații, iar brânza poate agrava simptomele, în timpul fluctuațiilor hormonale.

Cum poți evita sau reduce migrenele induse de brânză

Sfaturile pentru a evita sau reduce migrenele induse de brânză includ ținerea unui jurnal alimentar pentru a urmări mesele și a identifica posibilii declanșatori, consumul de brânzeturi mai proaspete și limitarea dimensiunii porțiilor. Dacă simptomele persistă, ar trebui să consulți un nutriționist sau un neurolog, pentru sfaturi personalizate în gestionarea factorilor declanșatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *