Cu toții am auzit expresia „apar ca ciupercile după ploaie”, așa că acum, după ce a fost soare, a plouat și tot așa, ciupercile sunt peste tot. Din păcate, și victimele lor încep să se înmulțească pentru că nu orice ciupercă, oricât de frumoasă ar părea ea, nu este comestibilă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Din păcate, intoxicația cu ciuperci este o problemă de sănătate ce ar putea fi ușor prevenită prin educație. Din comoditate sau lipsă de informație, oamenii preferă să se bazeze pe cunoștințe sumare, adesea eronate. În plus, nici metodele empirice de identificare a ciupercilor otrăvitoare nu au niciun succes, indiferent dacă le fierbi cu un obiect de argint sau cu mai știu eu ce”, avertizează conf. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență și toxicologie, la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. dr. Nicolae Oblu”, din Iași.
Cum recunoști o intoxicație cu ciuperci otrăvitoare
“Intoxicația cu ciuperci este o urgență medicală ce necesită evaluare și tratament specific. Chiar și o simplă suspiciune de intoxicație cu ciuperci trebuie să sunați la 112. Dacă aveți simptome specifice, prima măsură de ajutor, până la sosirea ambulanței, este inducerea vomei, pentru a împiedica absorbția toxinelor din ciupercile otrăvitoare. Înainte de autoinducerea vomei este recomandat să beți circa 500 ml de apă călduță”, a declarat, pentru G4Food, conf. dr. Tudor Ciuhodaru.
Cele mai frecvente simptome ale intoxicației cu ciuperci otrăvitoare
- Grețuri nespecifice
- Vărsături
- Transpirații
- Amețeli
- Tulburări de ritm cardiac
- Hipo sau hipertensiune
- Febră
- Frisoane
- Halucinații
“Două categorii: copiii și persoanele cu reactivitate crescuta hepato-renală, adică cele care au deja probleme cu ficatul și rinichii, sunt cele mai grav afectate, în caz de intoxicație cu ciuperci și pot ajunge la comă hepatică și chiar la deces”, a explicat medicul pentru G4Food.
Conf. dr. Tudor Ciuhodaru ne sfătuiește: “Ciupercile se spală bine, înainte de gătire și se lasă 30 de minute în apă sărată”
“Este cunoscut faptul că nu există un antidot comun pentru intoxicațiile cu ciuperci otrăvitoare, tratamentul se administrează în funcție de tipul de ciuperci consumate și de gravitatea stării pacientului. Ideal este, dacă ai cum, să păstrezi și resturi de la masa la care ai mâncat ciuperci și să le iei cu tine la spital, pentru a fi mai ușor identificat tipul lor. Dar, foarte important este și să ai grijă de unde le cumperi, să aibă aviz fito-sanitar, și mai ales cum le prepari. Trebuie spălate bine, înainte de gătire, sub jet de apă, pentru a se curăța pestidicele și dejecțiile de pe ele, deoarece și acestea pot genera toxiinfecții, chiar dacă, ciuperca în sine nu este otrăvitoare. De asemenea, alege să consumi ciuperci tinere și, înainte de ale găti, după ce le-ai spălat, mai lasă-le 30 de minute în apă sărată pentru a ieși eventualii viermi din ele”, recomandă conf. dr. Tudor Ciuhodaru.
