Louisiana chicken este o rețetă inspirată din tradiția culinară a sudului Statelor Unite, în special din ceea ce se numește gastronomia cajun și creolă, tipice statului Louisiana. Acest preparat combină puiul gătit crocant, în ulei, cu un amestec de condimente cu notă dominantă picantă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În urma metodei de preparare rezultă un sos deosebit de aromat, care însoțește carnea. Este unul dintre preparatele specifice lanțului de fast food Popeyes, în locațiile americane, dar nu numai, multe lanțuri de fast food au acest preparat în meniu.
Ca de fiecare dată când sunt în joc rețete tradiționale, există mai multe variante ale acestui preparat, dar toate au ca elemente comune, menționate mai sus.
Ingrediente pentru 4 porții de Louisiana chicken
4 pulpe mari, 2 piepturi întregi de pui, sau aripi, cine preferă
făină
ouă
pesmet (uneori se folosește amestecat cu mălai)
sare, ulei, smântână pentru gătit
condimente din bucătăria creolă: boia dulce, usturoi pudră, ceapă liofilizată, piper măcinat proaspăt, ardei iute Cayebbe, oregano, cimbru
Procedeu
-
Marinează puiul cu un amestec de lapte și condimentele enumerate mai sus. Cantitățile țin de gustul personal, iar timpul de marinare ar trebui să fie de măcar 1h.
-
Trece puiul prin făină, ou și pesmet condimentat, apoi prăjește-l în ulei până devine auriu și crocant. În loc de pesmet simplu, în rețetele tradiționale și folosește pesmet amestecat cu mălai, pentru un efect crocant mai accentuat. Sau, după preferințe, se poate opta și pentru panko sau fulgi de porumb zdrobiți grosolan.
- În unele versiuni mai ușoare, puiul se poate găti și la air fryer sau la cuptor.
-
Între timp, eventual în aceeași tigaie în care am prăjit carnea, dacă am folosit una, se pregătește sosul: călește usturoiul tăiat fin în ulei, la foc mic, iar după circa 1 minut adaugă smântâna și un mix din aceleași condimente: piper, ardei Cayenne, paprika dulce, oregano, cimbru. De ținut cont că puiul este deja condimentat, deci nu e cazul de a exagera cu ele și în sos.
-
Servește puiul cu sosul turnat deasupra sau separat, alături de orez simplu, cartofi sau chiar porumb la grătar – mai e puțin și vine momentul lui. Tradițional, se servește și cu orez condimentat cu același amestec. Uneori, fără sos, este la libera alegere.
-
Carnea în sine preparată în stil Louisiana chicken se poate folosi și în salate, sanvișuri, wrap cu salată sau cu garnitură de legume.
Citește și:
Rețeta clasică franceză de pui Parmentier
Pui alla Marengo, preparatul preferat al lui Napoleon Bonaparte
Pui cu lămâie – piccata în stil italian, simplu sau cu paste