Lipsă de precipitații în prima decadă a lunii februarie în România: ”O medie națională de doar 2 litri/metru pătrat / Fermierii se pot confrunta cu provocări pentru cultura de grâu” – Elena Mateescu, Director Executiv, ANM

precipitatii, meteo, elena mateescu, fermieri, anm Sursa foto: Pixabay / klimkin

Lipsa de precipitații a caracterizat situația meteo din România în prima decadă a lunii februarie. ”Media națională a fost de doar 2 litri/metru pătrat”, a declarat Elena Mateescu, Director Executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, la Congresul anual al Forumului APPR, ediția a X-a, organizat la București, joi, 13 februarie. 

Directorul ANM le-a reamintit fermierilor prezenți în număr mare în sala Grand Hotel Bucharest că anul meteorologic septembrie 2023 – august 2024 a fost al cincilea cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice din România. 

În ce privește anul meteorologic în curs, numai în luna septembrie 2024 au fost înregistrate precipitații din abundență, în special în data de 13, când au avut loc inundațiile catastrofale din județul Galați, și spre sfârșitul lunii, în 29 – 30 septembrie. 

Octombrie 2024 a fost o lună secetoasă, noiembrie s-a apropiat de normal, dar cu variații de la o regiune la alta.

Decembrie a fost săracă în precipitații, iar ianuarie 2025 a fost a treia lună ianuarie cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice, cu o abatere de 3,9 grade Celsius față de media istorică. 

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Directorul ANM anunță că la sfârșitul acestei săptămâni vor fi înregistrate precipitații mai întâi sub formă de ploaie, apoi sub formă de lapoviță și ninsoare, inclusiv în București. 

Sunt de așteptat în continuare scăderi de temperatură până la – 10 grade Celsius, sub pragul de ger, urmate de o încălzire a vremii, iar până la sfârșitul lunii aprilie șansele de a avea precipitații sunt destul de mici. 

Nu sunt excluse însă perioade de răcire a vremii chiar în lunile de primăvară. ”Fermierii s-ar putea confrunta cu provocări climatice pentru cultura de grâu” a avertizat directorul ANM.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *