Lidl reacționează după ce Protecția Consumatorului a anunțat că a găsit Salmonella în carnea de pui: Tulpina depistată nu este supusă restricțiilor sanitare veterinare / Carnea nu trebuie consumată în stare crudă

carne de pui, Salmonella, Protectia Consumatorului, analize foto: Leeloo The First

Lanțul de supermarketuri Lidl a reacționat după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a retras de la comercializare dintr-un magazin al companiei carne de pui contaminată cu Salmonella. Potrivit retailerului, tulpina depistată nu este supusă restricțiilor sanitare veterinare.

„În data de 18.03.2024, în urma controlului din magazinul nostru din orașul Focșani, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Vrancea a prelevat probe din mai multe produse din carne de puiPotrivit buletinului de analiză din 29.03.2024, comunicat către compania noastră astăzi, 02.04.2024, a rezultat că o parte dintre probele prelevate au fost contaminate cu Salmonella Infantis”, a transmis Lidl, într-un comunicat.

În ceea ce privește tipul de Salmonella, respectiv Salmonella Infantis, depistat la un produs aflat în magazinul din Focșani, Lidl menționează: 

„Legislația în vigoare, respectiv Ordinul Președintelui ANSVSA nr.35/2016, modificat prin Ordinul Președintelui ANSVSA nr. 66/2022,  menționează că, în cazul depistării altor tipuri de Salmonella spp, cu excepția Salmonella Enteritidis și/sau Salmonella Typhimurium, produsele din carne de pui proaspătă nu sunt supuse restricțiilor sanitar veterinare. Legislația are în vedere faptul că celelalte tipuri de Salmonella, inclusiv Salmonella Infantis, sunt distruse prin tratamentul termic al produsului. În aceeași linie sunt și prevederile legislației din Uniunea Europeană, respectiv Regulamentul nr. 2160/2003 privind controlul Salmonellei și al altor agenți zoonotici specifici, prezenți în rețeaua alimentară și Regulamentul nr. 200/2012 privind un obiectiv al Uniunii de reducere a Salmonella Enteritidis și Salmonella Typhimurium la efectivele de pui de carne, astfel cum se prevede în Regulamentul nr. 2160/2003.”

Lidl transmite că producătorul menționează pe ambalajul tuturor produselor din carne de pui din care au fost prelevate probe că produsul nu se consumă în stare crudă, că lichidul scurs din carne se aruncă, se spală bine mâinile și ustensilele folosite, iar carnea proaspătă, nepreparată se păstrează separat de alte alimente. Compania a redat formularea exactă de pe eticheta produselor din care au fost prelevate probe în controlul mai sus menționat:

Termenul de valabilitate se păstrează doar când lanţul frigorific nu se întrerupe. A se consuma imediat după întreruperea lanţului frigorific și a se prepara întreaga cantitate. Lichidul scurs din carne se aruncă, se spală bine mâinile și ustensilele folosite. A nu se consuma produsul în stare crudă. În bucătărie, carnea proaspătă se păstrează separat de alte alimente.

Citește și: Salmonella, descoperită de Protecţia Consumatorilor în carne de pui din magazine Penny, Metro și Lidl / Marfa a fost retrasă de la vânzare

foto: Leeloo The First

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *