De regulă data de 1 mai marchează și începutul grătarelor în aer liber, iar o bună strategie pentru a nu exagera cu consumul de carne este ca lângă ea să adăugăm și legume. Sunt colorate, aromate, sănătoase și ușor de digerat. Și foarte ușor de pregătit, iar dacă urmăm câteva recomandări, le putem face de-a dreptul delicioase, făcându-le să își păstra gustul și textura.
Legume pe grătar -câteva reguli generale pentru maxim de rezultat
Secretul reușitei legumelor la grătar începe cu tăierea lor corectă. Fiecare legumă are particularitățile ei, dar regula generală este: felii nici prea groase, nici prea subțiri, pentru a evita arderea sau alterarea gustului. În cazul vinetelor sau al dovleceilor, o grosime a feliei între 1-2 cm este ideală.
Al doilea pas important, legumele nu se adaugă pe grătar imediat ce le-am tăiat. Exact pe modelul cărnii, se țin întâi la marinat, cel puțin o oră, în diferite variante aromatice:
-ulei, usturoi, pătrunjel, lămâie, ardei iute
-ulei, piper și sos de soia
-ulei, ceapă tăiată mărunt, ardei iute, oțet balsamic
Dacă timpul la dispoziție este scurt, e nevoie să fie măcar unse cu ulei, folosind un spray sau o pensulă. Această etapă este obligatorie pentru că împiedică arderea, creând o ușoară barieră protectivă. Este important, totodată, ca atunci când le așezăm pe grătar să nu aibă pe ele ulei în exces, pentru că riscă să se ardă.
O altă regulă generală: legumele care conțin mai multă apă se așează mai spre centrul grătarului – tehnică numită și căldură directă, în timp ce cele de consistență mai dură se așează spre margine, pentru a evita arderea, căldură indirectă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ultima dar nu cea mai puțin importantă: legumele pe grătar se presară cu sare abia după ce sunt gata, pentru a evita uscarea lor, date fiind proprietățile hidrofile ale sării.
Legume pe grătar- care merg cel mai bine și timpii de gătire pentru fiecare