Tot mai numeroase informații indică faptul că importurile de alimente din Rusia pe piața europeană amenință interesele producătorilor agricoli europeni, care, până acum, reclamau că importurile de Ucraina sunt cele care le afectează afacerile.
Legumicultorii lituanieni susțin că roșiile și castraveții cultivați în Rusia intră în Lituania prin Belarus și Polonia cu documente de origine falsificate. Viceministrul lituanian al Agriculturii susține că restricțiile UE ar putea rezolva situația.
“Soluția ar fi împiedicarea intrării acestor bunuri în UE. Există deja libera circulație a mărfurilor în UE și este mai dificil de monitorizat fără controale la frontieră, așa că principala sarcină este să restricționăm intrarea acestor mărfuri pe piața comună”, a declarat miercuri Vytenis Tomkus la LRT RADIO, citat de site-ul lrt.lt.
În martie, a reamintit oficialul de la Vilnius, cinci țări europene: Lituania, Letonia, Estonia, Polonia și Republica Cehă au cerut Comisiei Europene să intervină și să ia în considerare restricționarea importurilor de alimente din Rusia și Belarus. În prezent, nu există sancțiuni privind produsele alimentare.
Asociația lituaniană a serelor a declarat marți că legumele cultivate în Rusia, în principal castraveți și roșii, au intrat în Lituania prin Belarus și Polonia cu documente de origine falsificate. În plus, acestea sunt vândute la prețuri de câteva ori mai mici decât produsele locale sau legumele cultivate în Polonia sau Letonia.
“Majoritatea [legumelor rusești] vin din Polonia cu documente falsificate și este posibil ca unii dintre antreprenorii noștri nici măcar să nu știe că aceste legume au fost cultivate în Federația Rusă, deoarece sosesc cu documente poloneze”, a declarat marți la LRT RADIO Paulius Andriejavas, președintele consiliului de administrație al asociației.
Viceministrul Tomkus spune că anul trecut nu au existat importuri directe de castraveți sau roșii din Rusia. Lituania a importat în principal ciuperci, mazăre și cereale rusești.