Leguma care întărește imunitatea, ajută împotriva cancerului și ajută la slăbit / Ceapa verde revine în forță în alimentația sănătoasă

Ceapa verde este benefică ăent5ur sănătate FOTO: Dreamstime/Annashepulova

Multe alimente se bucură periodic de statutul de „superfood”, însă puține au o istorie culinară la fel de solidă și un profil nutritiv atât de complex precum ceapa verde. Cunoscută și sub denumirea de „spring onion” sau „cepșoară”, această legumă modestă a atras atenția cercetătorilor pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate, prezentate recent într-un articol publicat de New York Post.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit nutriționiștilor, ceapa verde este mult mai mult decât o simplă garnitură sau element decorativ pentru supă. Este o sursă importantă de antioxidanți și substanțe cu proprietăți antiinflamatoare, care pot contribui la prevenirea unor boli grave, de la afecțiuni cardiovasculare până la cancer.

Sprijin pentru sistemul imunitar

Ceapa verde conține vitamina C, quercetină și alicină — compuși care întăresc sistemul imunitar, combat inflamațiile și ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor bacteriene și fungice. De asemenea, aportul regulat poate contribui la reducerea nivelului colesterolului „rău” și susține sănătatea cardiovasculară.

Beneficii pentru siluetă și digestie

O cană de ceapă verde furnizează aproximativ 10% din necesarul zilnic de fibre. Acestea ajută digestia, reglează glicemia și mențin senzația de sațietate, fiind un aliat natural în curele de slăbire. În plus, indicele glicemic scăzut o face potrivită și pentru persoanele care suferă de diabet sau vor să își mențină nivelul zahărului în sânge sub control.

Oase mai puternice, vedere mai bună

Ceapa verde este o sursă importantă de vitamina K, esențială pentru sănătatea oaselor. Conține vitamina A, luteină și zeaxantină — compuși care protejează ochii și reduc riscul de degenerescență maculară.

Contraindicații și moderație

Deși este benefică pentru majoritatea persoanelor, ceapa verde poate provoca disconfort celor cu sindrom de colon iritabil (IBS), reflux gastroesofagian sau intoleranță la allium. În plus, consumul excesiv poate interacționa cu medicația anticoagulantă.

Cum să o incluzi în dietă

Ușor de gătit, ceapa verde poate fi adăugată în supe, salate, omlete sau wok-uri. Nu provoacă lacrimi la tăiere și oferă un gust delicat, fără a copleși preparatul. Pentru efecte vizibile, se recomandă consumul regulat, ca parte a unei diete echilibrate.

Ceapa verde demonstrează că sănătatea începe cu alegeri simple, dar consecvente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *